Premi Nobel de la Pau 2020
Objectiu: Fam zero
L’alimentació és una necessitat vital. Sort que durant el confinament els mercats i els supermercats van estar oberts! Us imagineu què hauria passat si no haguéssim pogut accedir al menjar? Doncs aquesta és la situació que viuen diàriament milions de persones. El problema no és que no hi hagi prou aliments al món per a tota la població mundial. El problema és que els aliments estan mal repartits. Penseu que això no afecta només als països pobres, sinó que també hi ha gent que passa gana, sense anar més lluny, a Catalunya. Per acabar amb aquesta injustícia, molts països s’han compromès a treballar plegats perquè l’any 2030 ja no hi hagi fam al món. És un dels principals objectius de l’anomenada Agenda 2030. També és la tasca prioritària del Programa Mundial d’Aliments: cada any distribueix 15.000.000.000 de racions de menjar i ajuda la població perquè pugui conrear o produir els seus aliments. Per això ha guanyat aquest any el Premi Nobel de la Pau. Què tenen a veure, la pau i la fam? Molts conflictes mundials han començat per la manca d’aliments o d’aigua. I quan hi ha guerres, la gent acostuma a passar gana. El Programa Mundial d’Aliments ho diu clarament: “Mentre hi hagi fam, no tindrem mai un món pacífic”. “L’alimentació és la base de la pau: set de cada deu conflictes tenen el seu origen en la disputa per aliments, aigua o recursos per produir-los”, apunta també el director general d’Acción contra el Hambre, Olivier Longué.
I nosaltres, què hi podem fer?
És essencial que prenguem consciència de la importància de l’alimentació. Això farà que ens hi mirem més abans de malbaratar els aliments. Perquè us en feu una idea: cada any es produeixen 4.000 milions de tones mètriques d’aliments, però una tercera part es malbarata. Abans de llençar els aliments que no hem menjat, hauríem de pensar com els podríem reaprofitar!
Notes per als docents:
- Podeu ampliar la informació llegint aquesta notícia o mirant aquest vídeo.
- Si voleu conèixer millor la tasca del Programa Mundial d’Aliments, visiteu el seu web.
- Al web dels Premis Nobel trobareu totes les dades sobre el Nobel de la Pau.
- Qui ha guanyat el Premi Nobel de la Pau aquest any? Per què l’hi han donat?
- Què vol dir, que una persona pateix inseguretat alimentària?
- Per què diem que l’alimentació és una necessitat vital?
- El problema que fa que tanta gent pateixi fam és que no hi ha prou aliments al món?
- A què s’han compromès molts països del món, pel que fa a la fam?
Sobre la lluita contra la fam i el malbaratament d’aliments
- Com ha afectat la pandèmia de la Covid-19 a l’augment de la fam al món?
- “Mentre hi hagi fam, no tindrem mai un món pacífic”, diu el Programa Mundial d’Aliments. Hi esteu d’acord? Per què? Ho podeu relacionar amb la frase: “L’alimentació és la base de la pau.”
- Quina diferència creieu que hi ha entre la gent que passa gana als països més pobres i la que passa gana a Catalunya? Com se’ls pot ajudar?
- Què podríem fer per evitar que es malbaratessin tants aliments?
Fem una truita? (cicle inicial)
1 La cuinera Ada Parellada, que sap que no hem de malbaratar els aliments, ens proposa receptes per reaprofitar-los. Mireu aquest vídeo atentament. Després, entre tots, expliqueu com es fa aquesta “truita amb coses” pas a pas.
2 Us atreviu a fer la vostra pròpia versió de la “truita amb coses” a casa? Demaneu ajuda a la família. L’endemà, expliqueu a classe com us ha quedat! També en podeu fer un dibuix o una fotografia per ensenyar-la.
Prou malbaratament!
1 Com convèncer la resta de nens i nenes de l’escola perquè no malbaratin els aliments? Per grups, feu cartells informatius i decoreu-los. Després els podeu penjar als passadissos del centre o al menjador escolar. Qui farà l’eslògan més convincent?
Cuina d’aprofitament (cicle mitjà i superior)
1 La cuinera Ada Parellada, que sap que no hem de malbaratar els aliments, ens proposa receptes per reaprofitar-los. Mireu aquest vídeo atentament. Després, escriviu com es fa aquesta “pizza de verdures al forn” pas a pas.
2 Us atreviu a fer la vostra pròpia recepta d’aprofitament? Demaneu ajuda a la família. Podeu escriure la recepta o, si us animeu, gravar-la en vídeo a casa.
I l’any vinent, què?
1 A qui us agradaria que li donessin el Premi Nobel de la Pau 2021? Dividiu-vos en grups petits: cada grup proposarà una candidatura i haurà d’argumentar per què l’ha triat. Després, entre tots, haureu de votar el millor candidat. Podeu escriure una carta per presentar el vostre candidat o la vostra candidata als Premis Nobel…