
Canvi d’hora: fins quan?
La matinada del 29 al 30 de març vam canviar de l’horari d’hivern a l’horari d’estiu. Com cada any, l’últim diumenge de març avancem una hora el rellotge i quan són les dues de la matinada posem els rellotges a les tres. Això fa que les tardes s’allarguin molt a l’estiu. No està clar, però, que el canvi d’horari sigui bo per a la salut i potser en el futur es deixarà de fer. A tu t’afecta, aquest canvi?
LLEGIM…
El canvi d’hora
El moviment de translació de la Terra fa que les hores de llum i de foscor en un lloc determinat (o la durada del dia i la nit) variïn durant l’any. Així, per exemple, al nostre país a les set de la tarda és de dia a l’estiu i en canvi a l’hivern és ben fosc.
Per ajustar la jornada laboral a aquests canvis de llum i per millorar l’eficiència energètica, fa molts anys una colla de països van acordar tenir dos horaris: l’horari d’estiu i l’horari d’hivern. Per aquest motiu es fan dos canvis d’hora a l’any, un a la tardor i l’altre a la primavera.
El canvi d’horari de vegades causa problemes de salut a les persones i la Unió Europea està valorant des de fa anys si se suprimeix. Però per fer-ho de manera conjunta cal arribar a un acord.
Quan serà l’últim canvi?
Un comitè d’experts està estudiant aquest tema des de l’any 2018, però l’arribada de la pandèmia va fer que es posposés la decisió que s’havia de prendre el 2021. A hores d’ara encara no s’ha arribat a cap acord.
De moment, encara estan previstos els canvis corresponents al 2025 i el 2026: el 26 d’octubre del 2025 es passarà a l’horari d’hivern, el 29 de març del 2026 es passarà a l’horari d’estiu i el 25 d’octubre del 2026 es tornarà a l’horari d’hivern.
Entre les decisions que han de prendre els diferents països, una de les que més interessa als ciutadans és quin dels dos horaris s’adoptarà com a permanent. A nivell popular es prefereix l’horari d’estiu, però els científics consideren que l’horari d’hivern s’ajusta millor als ritmes naturals del cos humà, i per tant és més saludable i també més beneficiós per a l’economia. Tu què en penses?
Aquest vídeo ens explica per què l’horari d’estiu no ens convé:
PARLEM…
Sobre el canvi d’hora
- Què va passar la matinada del 29 al 30 de març?
- Si vas anar a dormir a les 22 h del dissabte i et vas llevar a les 8 h del matí del diumenge, quantes hores vas dormir?
- I la nit anterior, quantes hores vas dormir si vas fer el mateix horari?
- Per què hi ha un horari d’estiu i un horari d’hivern? Quin fenomen natural hi està relacionat? Per què?
- Què està valorant la Unió Europea des de fa uns anys?
Sobre mantenir el mateix horari
- Qui està estudiant aquest tema des del 2018?
- Per què encara no s’ha pres cap decisió?
- Quin horari prefereixen la majoria de persones?
- Quin horari recomanen els científics? Per què?
- I vosaltres, què preferiu?
- Us afecta el canvi d’horari? Com?
Com funciona el rellotge? (1r, 2n i 3r)
1 Com podem saber l’hora?
- Us heu fixat com funciona el rellotge de busques? Què es mou?
- Sabeu què cal fer per canviar l’hora?
- Com se sap quina hora és amb un rellotge d’aquest tipus?
Per aprendre com funcionen els rellotges de busques en podeu construir un que us servirà per representar i per llegir les hores.
Necessiteu: dos plats de cartró, cartolina, un passador o enquadernador de cap rodó, tisores, cola de barra, llapis, retoladors, pintures…
Seguiu aquests passos per construir el rellotge:
- Enganxeu els dos plats.
- Dibuixeu els nombres directament en el rellotge (també podeu dibuixar-los en un paper o cartolina, retallar-los i després enganxar-los al plat).
- Dibuixeu les busques en una cartolina i després retalleu-les.
- Fixeu les busques al centre del rellotge amb un enquadernador (assegureu-vos que es puguin fer girar amb facilitat).
- Podeu afegir elements decoratius o pintar el rellotge al vostre gust.
Ja teniu el rellotge a punt per moure les busques i representar les hores. Recordeu que la busca gran indica els minuts i la petita les hores.
Què és millor? (4t, 5è i 6è)
1 Busquem pros i contres
Torneu-vos a mirar el vídeo de la notícia i comenteu l’argument d’alguns experts que diuen que a l’estiu dormim menys i pitjor. Hi esteu d’acord?
- Què passa amb les hores de son a l’estiu?
- Per què passa, això?
- A vosaltres també us passa?
Prepareu un debat a la classe. Repartiu-vos en tres grups i contraposeu els arguments a favor de cada una de les tres opcions en relació als horaris anuals:
- Continuar amb els dos horaris actuals
- Adoptar tot l’any l’horari d’estiu
- Adoptar tot l’any l’horari d’hivern
Informeu-vos per tenir arguments per defensar cada opció. Poden ser subjectius o bé objectius, i no tenen perquè coincidir amb la vostra opinió. Heu de defensar l’opció que us ha tocat.
Finalment, recolliu en una enquesta quina opció és la més acceptada després del debat.
Nota per als docents:
- Trobareu la idea de partida de la construcció del rellotge en el web The Sprucecrafts.
- Podeu aprofitar el rellotge que heu construït per introduir la lectura del rellotge analògic a la classe. Segons la maduresa dels alumnes, es poden treballar les hores en punt, introduir els quarts, fer equivalències amb el format digital, etc. En aquest vídeo es descriuen els tipus de rellotge i com funciona un rellotge analògic i en aquest altre s’explica com es llegeix el rellotge i com es diuen les hores en català.
- Teniu més informació sobre el canvi d’horari i el perquè de la diferent durada del dia i la nit en una notícia anterior del nostre blog: L’hora que es mou.
- Podeu obtenir opinions sobre la conveniència o no del canvi d’horari en aquests enllaços de Betevé: 200 organitzacions reclamen el canvi d’horari , Experts del son, Com afecta perdre hores de son.
Si tens suggeriments, dubtes, crítiques o vols compartir la teva opinió, escriu-nos amb el títol Comentaris sobre el “Saps què ha passat?” a editorial@text.cat.
Vols rebre la versió descarregable d'aquest recurs?