L’hora que es mou

abr. 2, 2019 | Saps què ha passat?

Saps que aquest cap de setmana passat, la matinada del dissabte al diumenge, ens van “pispar” una hora? Vam anar al llit com sempre, però mentre dormíem, exactament a les dues, els rellotges es van avançar fins a les tres.

Per què passa això? Pot ser que ens hagin pres l’hora que ens van regalar a l’octubre?

ENS INFORMEM…
Aquest vídeo ens explica el perquè del dia i la nit i també per què al llarg de l’any, a les diferents zones de la Terra, notem canvis en la temperatura i canvis en la durada del dia i de la nit: els canvis estacionals.
El dia té 24 hores; d’aquestes hores, unes quantes és de dia i unes quantes és de nit. Com que les persones necessitem coordinar-nos per fer moltes de les nostres activitats, des de fa molt de temps a tot els països del món s’han establert uns horaris que ens permeten comptar de la mateixa manera les 24 hores que dura un dia i ajustar-nos a la llum del sol. No tots els països tenen el mateix horari, només els que són a prop els uns dels altres, però hi ha mapes que ens indiquen l’horari de cada lloc perquè no ens despistem si hi hem d’anar.

Siguin quins siguin els horaris, en una bona part dels països passa una cosa curiosa: els canvis de la durada del dia i de la nit durant l’any fan que, per exemple, a les set de la tarda a l’estiu sigui de dia i en canvi a l’hivern sigui fosc, i que per fer una activitat a les set de la tarda a l’hivern hàgim d’encendre el llum mentre que a l’estiu no calgui.

Per ajustar una mica els horaris de les persones als canvis de llum que es produeixen durant l’any, fa molts anys es va acordar entre molts països que estaria bé tenir dos horaris, l’horari d’estiu i l’horari d’hivern, i per això es fan dos canvis d’hora a l’any, un a la tardor i l’altre a la primavera.

Aquests canvis d’hora causen alguns trasbalsos a les persones més sensibles: n’hi ha que quan canvia l’horari els costa dormir, i en canvi a d’altres els passa a l’inrevés: tenen més son. Fins i tot n’hi ha que es maregen! Per sort, això no passa a tothom. Després de demanar l’opinió a la gent i de parlar-ne amb experts, els governs han decidit que potser és millor no fer més aquests canvis i deixar sempre el mateix horari. Aquest és el propòsit dels països de la Unió Europea a partir de l’any 2021.

PARLEM…
De la informació donada

  • Quin moviment de la Terra fa que hi hagi dies i nits?
  • Quant temps triga la Terra a fer una volta completa al Sol?
  • Per què hi ha un horari d’estiu i un horari d’hivern?
  • Quan la nit de dissabte a diumenge vam passar de les dues a les tres, vas dormir una hora més o una hora menys?
  • Què han decidit els governs dels països europeus sobre aquest tema del canvi horari?

Del canvi horari

  • I a tu, et trasbalsa el canvi d’hora? T’has llevat més cansat o més cansada aquest diumenge? I la resta de la setmana?
  • Penses que és important mantenir un horari igual per tothom? Per què?
  • I a casa, teniu un horari per cada cosa? El canvieu segons les estacions? Sopeu a la mateixa hora a l’estiu i a l’hivern, per exemple?
FEM…
SONDEIG
La nostra escola què prefereix?
  1. Preparem un sondeig per esbrinar quin horari és el preferit en el nostre entorn proper.
  2. Ens dividirem en grups. Cada grup pot fer la pregunta als alumnes d’una classe de l’escola, o bé als pares i mares a la sortida; o als mestres i a les mestres i personal del centre…
  3. Visionem el vídeo de l’info k per ser conscients de les conseqüències de cada horari.
  4. Després, fem la pregunta: “Preferiries tenir tot l’any l’horari d’hivern o el d’estiu? Per què?” I anem anotant les respostes.
  5. A classe ajuntarem els resultats i n’extraurem conclusions.
HÀBITS I HORARIS
Un dels hàbits més importants lligat a un horari és l’hora d’anar a dormir. Dormir les hores suficients és imprescindible per afrontar amb energia una nova jornada i també per mantenir-nos sans i créixer bé.
Recordem que els nens han de dormir 10 hores diàries com a mínim, per això és important anar a dormir d’hora els dies que anem a l’escola.
  • Us costa anar a dormir? Teniu algun truc especial que us ajuda a adormir-vos ben aviat?

Compartim amb els companys i companyes de classe el nostre truc d’anar a dormir. Ho farem per torns, asseguts en rotllana. Per decidir qui parla en cada moment llançarem una pilota, des del company o companya que acaba de parlar cap al company o companya a qui passem el torn.

En aquest PDF teniu un consell per adormir-nos ràpidament que serveix per a nens i per a adults. També serveix per a d’altres situacions d’estrès.