
Cent anys del metro de Barcelona
El 30 de desembre passat es va donar el tret de sortida a la celebració del centenari del metro de Barcelona. S’han programat activitats de tota mena per commemorar l’efemèride al llarg de tot l’any. Voleu saber quines són?
Fotografia: TMB
1 Ja fa uns quants dies que se celebra el centenari del metro: exposicions, curses, llibres, mostres a través de la realitat virtual i un llarg etcètera d’actes ens permetran conèixer amb tot detall l’evolució d’aquests trens soterrats. I és que 100 anys d’història donen per molt!

- Us atreviu a fer una línia del temps sobre el desenvolupament del metro, contextualitzant-lo amb la història de Barcelona des de l’any 1924? Podeu fer servir l’enllaç La història del metro de Barcelona: 100 anys de l’estrena del suburbà.
2 La línia que connecta les estacions de Plaça de Catalunya i Lesseps va ser la primera a inaugurar-se, el dia 30 de desembre de 1924. Com eren les primeres estacions de metro?
Descobriu-ho en aquest vídeo, on veureu, per exemple, cartells de productes i empreses que encara són molt coneguts avui, com Xocolata Amatller, Gallina blanca, Cacaolat o Letona. Després, elaboreu un cartell publicitari que respiri l’aire de l’època per promocionar algun altre producte al metro.
3 El metro és un transport públic de titularitat pública, és a dir, és un mitjà de transport que fan servir passatgers que no en són propietaris i és subministrat per una empresa pública, TMB (Transports Metropolitans de Barcelona).
- Pensa-hi: quan pagues un bitllet, què estàs ajudant a pagar? Qui paga la resta? A través de què?
- Potser en aquesta llista no has tingut en compte la integració tarifària. Saps què és?
Segur que te’ls has trobat… Aquesta podria ser la carta de denúncia d’un usuari adreçada als responsables de TMB:
“Des d’avui em penso colar al metro. I tot per culpa dels llestos que es colen a diari amb una impunitat i una dissimulació totals. Els que s’aprofiten dels diners que TU has pagat per comprar el TEU bitllet. Em deixo mig sou en impostos i un dineral en targetes perquè es riguin a la meva cara.
D’espavilats n’hi ha hagut sempre, però, des de fa un temps, qui no es cola al metro és perquè no vol. Quan no és un que t’empotra contra les portes mentre passes, és un altre que practica el salt de perxa als torns giratoris. I encara si els dius res t’insulten. El món al revés! Senyors, començo avui mateix.”
- Què creus que li contestarien? Tingues en compte quines repercussions tindria deixar de pagar el bitllet de metro de manera massiva.
Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…
4 Al metro de Barcelona i als trens hi passen moltes coses cada dia…
- Quina és l’anècdota més divertida que has viscut mai al metro o, en cas que no hi hagis pujat mai, dalt d’un tren? Escriu-la o inventa-te-la en forma de relat curt i podràs participar en el concurs que s’ha organitzat pel centenari.
Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…
5 El metro de Barcelona té diverses curiositats tecnològiques molt interessants. Aquí en tens quatre:
- Sistema automàtic de conducció (línies 9 i 10)
Les línies 9 i 10 del metro de Barcelona són totalment automàtiques: els trens funcionen sense conductor! Aquestes línies utilitzen un sistema de conducció automàtica que permet operar els trens amb una alta precisió. Inclou, per exemple, l’ús de portes d’andana que s’alineen perfectament amb les portes dels trens per garantir la seguretat dels usuaris.
- Energia regenerativa
El metro utilitza un sistema de frenada regenerativa; això vol dir que l’energia generada durant la frenada dels trens es recupera i s’envia de nou al sistema elèctric. D’aquesta manera, es redueix el consum energètic i s’afavoreix la sostenibilitat energètica de la xarxa.
- Sistema de ventilació intel·ligent (línies 9 i 10)
Per millorar la comoditat dels usuaris i mantenir les temperatures estables, el metro ha implementat un sistema de ventilació intel·ligent que adapta les condicions de l’aire segons el nombre de passatgers, la temperatura i la humitat.
- El metro més profund d’Espanya (línia 9)
L’estació “Fira” de la línia 9 està situada a més de 50 metres de profunditat. Per construir-la va caldre fer servir tecnologies avançades, com les tuneladores de gran capacitat.
Ara, informeu-vos sobre altres avenços tecnològics que han permès que el metro de Barcelona també sigui conegut i valorat pel fet d’oferir l’accessibilitat universal. Quins són?
Vols rebre la versió descarregable d'aquesta notícia?