Ucraïna: tres anys de guerra

26 febr. 25 | La Notícia de la Setmana

El 24 de febrer de 2022 l’exèrcit rus atacava Ucraïna amb la intenció d’envair-la. Tres anys després, la guerra continua. Durant la seva campanya electoral, el president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar que posaria fi a la guerra en 24 hores. Una promesa poc realista i una pau que haurà d’esperar.

Fotografia: Freepik

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

1 La tensió entre Rússia i Ucraïna ve de lluny. Posem-la en context:

 

L’any 1991 Ucraïna, un país amb forts lligams amb Rússia, va aconseguir la independència. Des d’aleshores la política ucraïnesa ha passat per diferents governs: des dels partidaris a acostar-se als Estats Units fins als que volien mantenir els contactes amb Rússia, passant pels partidaris d’integrar-se a Europa, com l’actual govern de Volodímir Zelenski. Cap d’aquestes tres tendències no ha estat capaç de dissenyar una política que aglutini la diversitat cultural i ètnica d’Ucraïna.

  • Podries ordenar i posar data a aquestes fases de tensió entre Rússia i Ucraïna?

 

2022  ·  2014  ·  2013-2014   ·  2014

Invasió russa. El president de Rússia, Putin, ordena la invasió d’Ucraïna amb el pretext d’alliberar la població de la regió del Donbass. La invasió és aturada en alguns punts mentre que en d’altres l’exèrcit rus ocupa territori ucraïnès. El conflicte es manté viu.

Crimea. Rússia s’annexiona la península de Crimea, de gran valor estratègic i de majoria de població russa, després de celebrar-hi un referèndum.

Guerra al Donbass. Les regions de Donetsk i Lugansk, al Donbass, a l’est d’Ucraïna, també de majoria russa, autoproclamen la independència i es constitueixen en repúbliques populars amb el suport rus. El govern ucraïnès respon amb accions militars i s’inicia una guerra que encara perdura.

Euromaidan. Una onada de protestes proeuropees a Kíiv, la capital d’Ucraïna, derroca el president prorús Ianukóvitx. El divorci entre les comunitats russes de les regions de l’est i la resta del país s’accentua.

  • Creus que el que ha passat en aquests últims mesos al món, en els àmbits polític i militar, fa pensar que és possible que es pacti la pau aviat?

2 El president dels Estats Units està tenint un paper destacat en la guerra entre Rússia i Ucraïna. Aquestes són algunes de les seves polèmiques afirmacions:

A “No haurien d’haver començat mai aquesta guerra.” (En referència a Ucraïna i el seu líder.)

B “No m’agrada dir-ho, però el seu índex d’aprovació és del 4%.” (En referència al que pensa el poble ucraïnes del seu president, Zelenski.)

C “No hi ha hagut eleccions a Ucraïna: pràcticament tot el país es troba sota la llei marcial.”

Informa-te’n i digues si aquestes afirmacions són certes o esmena-les si no ho són.

Donald Trump
Volodímir Zelenski
Vladímir Putin

3 Observeu aquest mapa de l’evolució de les sol·licituds d’asil a l’estat Espanyol (2013-2023):

Sol·licituds d'asil
  • L’any 2019 es va viure un fort increment en el nombre de sol·licituds d’asil, sobretot per part de ciutadans que fugien de Síria i l’Afganistan. I els anys 2022 i 2023? Què indica el gràfic de barres? Quina en pot ser la causa?

4 I la població civil russa què en pensa, d’aquesta guerra?

  • No se’n tenen dades oficials. Per què creus que és així?

Tot i així, desenes d’imatges de protesta es van difondre a través d’un canal de missatgeria instantània des de diverses ciutats russes.

  • En tots tres casos apareix la consigna en rus “нет войне”. Què vol dir “нет войне”? Per què de vegades és substituïda per símbols com ❅❅❅❅❅?
Protesta 1
Protesta 2
Protesta 3

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

5 Coneixent la situació, empatitza amb les persones que pateixen aquesta guerra i escriu una carta des de la perspectiva d’un jove o una jove ucraïnesos que viu en una zona afectada pel conflicte.

  • Què ha d’incloure la carta?

    – Una descripció de la vida diària i de com aquesta ha canviat a causa del conflicte.

    – Els sentiments i les emocions que experimenta el o la jove a causa de la situació.

    – Un missatge esperançador per al futur.

Si ho prefereixes, pots escriure una pàgina de diari personal amb els mateixos ítems. Tu tries.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

6 Ucraïna té territoris molt rics en terres rares, que són minerals necessaris per a les indústries electrònica, aeroespacial i militar i per les energies renovables.

  • Per què se’n diuen terres rares?
  • Quins aparells necessiten terres rares per a la seva fabricació? Investiga-ho.
Accessibilitat universal

Donald Trump ha proposat un possible acord per explotar les reserves d’aquests minerals en territori ucraïnès com a “compensació” al seu suport econòmic des de la invasió russa.

  • L’interès per les terres rares pot tenir alguna cosa a veure amb les negociacions per a la fi de la guerra? Raoneu la resposta.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: editorial@text.cat.

Vols rebre la versió descarregable d'aquesta notícia?