Estàs sol o et sents sol?

oct. 23, 2024 | Saps què ha passat?

Del 14 al 20 d’octubre, l’Obra Social de Sant Joan de Déu ha impulsat la Setmana contra la soledat no desitjada amb l’objectiu de prendre consciència i reflexionar sobre què implica sentir-se sol sense voler estar-ho… I tu, coneixes persones que creus que se senten soles? Has tingut mai aquest sentiment?

Fotografia extreta de la pàgina web: solidaritat.santjoandedeu.org

MIREM

Identificar la soledat

Quan es parla de soledat no desitjada no ens referim a estar sols quan volem estar tranquils per fer alguna cosa o descansar, sinó a la soledat que no es desitja, a quan ens sentim sols sense voler-ho i això ens fa sentir malament.

Hi ha moltes persones que pateixen aquest sentiment i de vegades no en parlen o no saben com sortir-se’n. També hi ha nens i nenes que se senten sols per diferents motius. Ser-ne conscients i actuar pot ajudar a millorar la situació.

En aquest vídeo, que el programa InfoK ha preparat amb motiu de la Setmana contra la soledat no desitjada, podem veure com els nens i nenes de l’Escola Montmany del Figaró fan un joc de pistes que els ajuda a comprendre diferents situacions que poden portar a les persones a sentir-se soles. A tothom li pot passar.

Nota per als docents:

  • En aquest enllaç trobareu informació més detallada sobre com s’ha organitzat la Setmana contra la soledat no desitjada 2024 i les persones i institucions que hi han col·laborat.

 

PARLEM…

Sobre els personatges del joc del vídeo

  • Què hi ha dins els sobres?
  • Què tenen en comú tots els personatges?
  • Per què se sent sol el Pol?
  • A qui troba a faltar l’Antonio?
  • En quin moment se sent sol el Samuel?
  • Què li ha passat fa poc a la Fàtima?
  • Per què l’Íngrid no coneix ningú?

Sobre combatre la soledat

  • Què fa la nena que parla quan se sent sola? En quins moments s’hi sent?
  • Us ha passat a vosaltres? De vegades us agrada estar sols? Penseu que és el mateix sentiment que sentir-se sols?
  • Què es pot fer quan ens adonem que un nen o nena se sent sol?
  • Quants nens de 10 a 12 anys pateixen soledat? Quin penseu que pot ser el motiu?
  • Què en penseu d’aquesta xifra? Són molts nens i nenes? Això és més o menys de la meitat dels nens catalans? A quin percentatge exacte correspon?
      FEM…

      Acompanyar qui es troba sol (1r, 2n i 3r)

      1 Un dels personatges del joc, l’Antonio, troba a faltar nets i amics. Per això se sent sol.

      Penseu què podeu fer perquè persones grans com l’Antonio no se sentin sols. Podeu triar una d’aquestes opcions o proposar-ne d’altres.

      1. Escriure’ls postals perquè sàpiguen que tenen amics. Podeu fer els dibuixos de la postal o fer servir models i escriure els missatges entre tots.
      2. Visitar-los de tant en tant a casa seva o al centre on es troben i demanar-los que juguin amb vosaltres, us llegeixin contes…
      3. Fer un berenar a l’escola i convidar a gent gran perquè us acompanyin. Els podeu demanar que us expliquin històries de com era la seva escola, a què jugaven quan eren petits…
      • Ja heu decidit què fareu? Podeu fer una votació per saber què prefereix la majoria.

      Quatre de cada deu (4t, 5è i 6è)

      1 El reportatge de l’InfoK diu que molts nens i nenes de Catalunya se senten sols.

      Feu una llista dels motius que penseu que causen que tants nens i nenes se sentin sols.

      Penseu quin gest podeu fer a l’escola per ajudar les persones de la vostra edat que se senten soles, per exemple:

      1. Organitzar una festa. Es poden preparar pastissos, entrepans, begudes… per convidar tots els companys d’escola i aprofitar per parlar amb tothom i jugar.
      2. Organitzar jocs de taula, en parella, en equip…
      3. Organitzar un partit de bàsquet, voleibol, una cursa d’obstacles o un torneig d’escacs… on tothom és convidat a participar.
      4. Pintar entre tots un mural o preparar una dansa, una representació… sobre la soledat i les emocions que provoca. Hi ha cançons relacionades amb aquest tema que podeu treballar.
      • Què heu decidit? Podeu fer una filmació sobre com ha anat la vostra acció, perquè serveixi d’inspiració per a d’ altres cursos.

      Si tens suggeriments, dubtes, crítiques o vols compartir la teva opinió, escriu-nos amb el títol Comentaris sobre el “Saps què ha passat?” a editorial@text.cat.

      Vols rebre la versió descarregable d'aquest recurs?