
A qui li agrada, fer ciència?
El dia 11 de febrer és el Dia internacional de la dona i la nena en la ciència. La celebració d’aquest dia és una oportunitat per fer activitats que ajudin a visualitzar la feina de les científiques, que sovint no és gaire coneguda, i per fomentar que les nenes i els nens puguin desenvolupar, sense diferències, el seu interès en els àmbits de la ciència i la tecnologia.
LLEGIM…
El Dia internacional de la dona i la nena en la ciència
L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquest dia per promoure l’accés i la participació de les nenes i les dones en la ciència d’una manera més igualitària.
Segons la UNESCO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, les investigadores dins de l’àmbit de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) representen menys d’un 30%, a escala mundial.
Dones científiques a Catalunya
A Catalunya, tot i que ja fa anys que es matriculen més dones que homes en els centres universitaris i que, per exemple, en els centres de recerca de les ciències de la salut, a les etapes inicials són més les dones investigadores que els homes, els caps dels grups de recerca continuen sent majoritàriament homes.
Aquesta disminució de dones té diferents causes, entre elles haver d’escollir entre vida privada (i tasques de cura familiar) i la carrera professional, que sovint fa difícil la conciliació. En el cas dels estudis de tecnologia, enginyeria i matemàtiques, la situació encara és més difícil, perquè són els àmbits amb menys estudiants noies a les aules.
Diversos estudis assenyalen que el fet que hi hagi menys dones visibles en el camp científic i tecnològic pot fer que, inconscientment, les nenes puguin dubtar sobre les seves habilitats i capacitats en aquest àmbit. Per sort, aquest aspecte està canviant. Què et sembla aquesta iniciativa?
Nota per als docents:
- En aquest enllaç teniu les diferents càpsules de Dones de ciència del programa Aula L’H de televisió de l’Hospitalet, que es van elaborar seguint la iniciativa que es comenta en el vídeo.
PARLEM…
Sobre el dia internacional
- Per què es va crear el Dia internacional de la dona i la nena en la ciència?
- Quins estudis universitaris inclou el que s’anomena STEM?
- Quin és, a nivell mundial, el percentatge de dones que es dediquen a la investigació científica i tecnològica?
- Per què deu passar això? Penseu que a les dones no els agrada la ciència i la tecnologia?
Sobre les dones científiques a Catalunya
- A Catalunya, hi ha moltes dones que van a la universitat, o en són poques?
- En l’àmbit de les ciències de la salut, hi ha més dones o homes fent recerca en etapes inicials?
- Quines causes s’anomenen per explicar per què les dones no desenvolupen tant la seva professió en el món de la ciència? Què penseu del fet que sigui així? Es podria solucionar?
- Com és el nombre d’estudiants dones en els àmbits tecnològics i d’enginyeria? Per què creieu que pot passar?
- Coneixeu dones enginyeres? Sabeu quina feina fan els professionals de l’enginyeria?
Ens imaginem de grans (1r, 2n i 3r)
1 Què vols ser de gran?
Dibuixeu persones fent diferents feines. Cadascú ha de dibuixar una persona, per exemple…
- fent un experiment
- apagant un foc
- construint un robot
- operant algú en un quiròfan
Expliqueu els dibuixos.
Després, repartiu aquestes fotos de persones reals que fan aquestes feines i compareu-les amb els dibuixos. Comenteu:
- Les heu imaginat d’aquesta manera? Què és diferent?
- Penseu que hi ha alguna professió que no es pugui fer pel fet de ser home o dona?
Finalment, dibuixeu-vos de grans fent la feina que us agradaria i expliqueu el perquè. Recolliu les diferents professions en una taula de doble entrada, de manera que es puguin diferenciar si les han triat nens o nenes. Podeu representar les dades en un gràfic.
Fem una enquesta (4t, 5è i 6è)
1 Us agrada fer ciència? Què en penseu, de la tecnologia?
Comenteu aquestes preguntes entre tots:
- Què vol dir “fer ciència”? Sabeu com treballen les persones que s’hi dediquen? En coneixeu? Quina part de la feina científica us sembla interessant? Hi ha algun aspecte que us sembli negatiu?
- Sabeu què és l’enginyeria? Quin tipus de feina és? I les telecomunicacions, què són? Coneixeu gent que hi treballi?
- Què us sembla important a l’hora de triar una professió? Només els diners són importants?
Feu una enquesta a classe amb les preguntes següents:
- Us agrada la ciència? Per què?
- Us agrada la tecnologia? Per què?
Recolliu les respostes en una taula de doble entrada, separant-les per sexes. Comenteu els resultats.
2 Les dones ho tenen més difícil?
- Comenteu aquesta afirmació: “Les dones tenen menys presència en càrrecs importants de les professions científiques i tecnològiques.”
- Per què creieu que, a mesura que es fan grans, les estudiants de carreres científiques tenen problemes per avançar en la seva trajectòria professional? Penseu que els homes tenen aquests mateixos problemes? Això passa en tots els àmbits o només en el món de la recerca? Com es podria solucionar? Escriviu un resum del que heu parlat.
Nota per als docents:
- En aquest enllaç teniu un vídeo preparat per la Universitat de Barcelona en què quatre científiques expliquen el seu camí individual fins a arribar al punt professional en què es troben ara. La intenció del vídeo, que es fa arribar a escoles de primària, és que després del visionat els alumnes retornin propostes per solucionar els problemes que es plantegen.
- Per abordar prejudicis sobre les capacitats de les dones en l’àmbit tecnològic podeu mirar aquest vídeo preparat per alumnes de secundària.
- En aquest vídeo es presenten les històries de diferents dones que han tingut un paper rellevant en el desenvolupament de la ciència.
Si tens suggeriments, dubtes, crítiques o vols compartir la teva opinió, escriu-nos amb el títol Comentaris sobre el “Saps què ha passat?” a editorial@text.cat.
Vols rebre la versió descarregable d'aquest recurs?