Consum responsable i solidari
Ja fa unes setmanes que se’ns convida a consumir. Que si el Black Friday, el Cyber Monday… S’acosten les festes de Nadal i és fàcil excedir-se comprant coses. Però també hi ha projectes que ens mostren alternatives a tant de consum, propostes més solidàries.
Et proposem una activitat per entendre com ens afecta la publicitat en el moment de comprar un producte.
1.Tria un producte que presenti una oferta molt diversa pel que fa a preus però no tant pel que fa a les seves prestacions.
Et posem un exemple: els pantalons texans. Són una peça de roba originàriament feta 100% de cotó i només el seu disseny pot justificar una diferència important de preus.
2.Escull tres models del producte que has pensat, de tres marques diferents, i busca’n els preus i els corresponents reclams publicitaris.
3.Digues quin dels tres compraries i argumenta per quin motiu l’has escollit.
4.Analitza com la publicitat ha influït en la teva decisió. Per fer-ho, escolta per quins motius els teus companys han triat altres productes i sotmet el teu criteri a debat.
5.Intenta convèncer els teus companys que la teva tria és la millor i intenta fer-los canviar d’opinió.
6.Per acabar, respon aquestes preguntes:
- Si la Coca Cola, la Pepsi i qualsevol altre refresc de cola fossin exactament el mateix producte i valguessin el mateix, què et faria triar-ne un o un altre?
- Saps d’algun producte al qual passi exactament això?
NOTA PER AL PROFESSORAT: aquesta activitat és una oportunitat per explicar que, per exemple, medicaments exactament iguals poden tenir preus molt diferents depenent de la farmacèutica que els comercialitza.
Et proposem activitats diverses per descobrir una alternativa solidària a les campanyes de consum:
1.Fixa’t en les propostes d’aquest article sobre el Giving Tuesday, que explica el valor de regalar coses que no s’han de comprar, com el temps o una habilitat:
Per exemple, en lloc de fer un regal material es pot regalar el compromís de fer una visita setmanal a una persona gran que viu sola o l’oferiment de pintar una habitació. Es tracta de regals que es poden intercanviar en el que ja s’anomenen bancs de temps.
2.Fes dues llistes: una llista dels regals no materialistes que t’agradaria rebre i una altra dels que et veus capaç d’oferir.
3.Poseu les llistes en comú i busqueu si algú vol precisament el que alguna altra persona està oferint.
- Heu estat de sort?
- Què us sembla aquesta iniciativa?
I en els nostres llibres de text…
En el llibre Cultura i valors ètics de 2n d’ESO de la col·lecció Atòmium podeu consultar la Sessió número 19 sobre el consum responsable.