Me too Movement, o simplement Me too, és una campanya internacional encaminada a conscienciar i denunciar els abusos sexuals i la discriminació que pateixen les dones. En aquesta campanya, iniciada fa més de deu anys per Tarana Burke, directora del programa Girls for Gender Equity al barri de Brooklyn de Nova York, dones de tot el món expliquen obertament que han patit abusos sexuals i demanen perdre la por a denunciar els fets. Des de mitjans d’octubre el ressò d’aquesta campanya s’ha disparat a causa de la participació molt activa d’actrius de Hollywood.

El 25 de novembre és el Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència Contra les Dones, però aquest ha de ser un objectiu present cada dia de l’any.

Et proposem activitats diverses per prendre consciència de què són els abusos sexuals i per ajudar a no ser-ne ni víctima, ni agressor, ni còmplice.


NOTA PER AL PROFESSORAT: L’objectiu d’aquestes activitats no és tant arribar a unes conclusions unànimes com debatre i contrastar opinions. Tot i així, hi ha una sèrie de factors sobre els quals cal fer èmfasi:

  • El concepte de consentiment, que pot marcar la diferència entre un acte abusiu i un que no ho és.
  • L’atribució d’uns rols típics per gènere que a vegades es fan servir per justificar allò que no es pot justificar.
  • L’existència d’un masclisme estructural que la majoria de vegades no es veu com una anomalia a combatre perquè “sempre ha estat així”.

1. Debateu en petits grups quin és el significat d’abús sexual. Feu les vostres propostes i acordeu entre tots una definició. Ajudeu-vos amb aquestes preguntes:

  • Quina frontera hi ha entre un contacte sexual i un abús sexual?
  • Pot ser que durant un contacte sexual entre dues persones una interpreti la situació de manera diferent que l’altra?
  • Per què creieu que quan es parla de víctimes sexuals majoritàriament es pensa que les víctimes són dones?
  • Per què creieu que quan es parla d’agressors sexuals majoritàriament es pensa en homes?

2. Analitzeu la presència de masclisme en la lletra d’algunes cançons:

Darrerament, les denúncies d’abusos sexuals s’han incrementat notablement, sobretot després que hagin sortit a la llum pública molts casos que han afectat a persones famoses, per exemple actrius de cinema. Les actituds d’aquesta mena estan més esteses del que podria semblar a primer cop d’ull. S’ha denunciat, per exemple, que moltes lletres de reaggeatone tenen un component masclista molt extrem.

  1. Busqueu lletres de cançons que segons la teva opinió tinguin una forta càrrega masclista.
  2. Analitzeu la lletra d’aquestes cançons i feu servir tot allò que ha sortit a l’activitat anterior per identificar en quins punts és evident el masclisme.
  3. Ara, busqueu cançons completament oposades a aquesta línia, cançons que lluiten contra el masclisme, com per exemple la que us convidem a escoltar: la cançó Malo de Bebe.

3. Reflexioneu i feu un debat a classe sobre la importància de tenir una actitud de denúncia permanent:

a) Davant de certs comentaris de tipus sexual que es poden posar a la xarxa (en una foto d’una noia a Instagram, per exemple).

b) Davant d’acudits que ens puguin arribar via whatsapp que puguin ser ofensius per a la sexualitat o la condició femenina.

c) Davant de comentaris que alguns nois fan a altres noies.

  • Quina actitud prenem en casos com aquests? Activa, i per tant de lluita, o passiva i per tant de complicitat?

4. Reflexioneu sobre aquesta frase:

Una de cada tres dones (un 33,3%) ha patit abusos sexuals.

L’ONU avala la veracitat d’aquest percentatge, no és cap exageració. S’han realitzat estudis molt rigorosos a diferents països de tot el mon, amb un gran nombre de participants, per poder avalar aquestes dades.

5.Informeu-vos sobre el programa Think Equal, que treballa per començar a solucionar el problema a partir de l’educació.

Think Equal és un programa d’aprenentatge social i emocional que promou en primera instància l’educadora britànicoisraeliana Leslee Udwin. Té com a associada més visible l’actriu estatunidenca Meryl Streep. És totalment gratuït i s’adreça a escolars a partir dels tres anys. Consta d’una proposta per a l’escola basada en unitats didàctiques i una sèrie de contes. El curs 2017-2018 se n’ha començat a implantar un programa pilot que arriba a uns 4.000 alumnes de tres anys d’una vintena de centres de set països.