Maleïts i desitjats mòbils!
Ja fa uns quants anys que la utilització dels mòbils genera un debat molt interessant, tant pel que fa a l’edat en què pot ser bo fer-los servir com per les condicions i els recursos que caldrien per garantir-ne un bon ús. En les últimes setmanes, s’ha focalitzat el debat de l’ús en l’entorn escolar i un grup nombrós de famílies han proposat prohibir l’accés als mòbils abans dels 16 anys. Què en penseu?
1 Ja hi ha més de 9.600 persones al grup de Telegram anomenat “Adolescència lliure de mòbil”. És la comunitat que proposa prohibir l’ús dels mòbils abans dels 16 anys. Completeu aquesta llista d’arguments (escriviu-ne dos més) a favor de la prohibició:
- S’evitarà l’accés a pàgines de contingut violent de tota mena.
- Els nens tindran més temps per dedicar-se a moltes altres activitats.
Ara, completeu-ne una altra amb dos arguments més en contra de la prohibició:
- Serà un impediment a l’accés d’informació que pot ser útil o necessària.
- Dificultarà la comunicació entre grups de companys.
2 Una vegada elaborades les llistes de l’apartat anterior, feu un debat en què es defensin les dues posicions, a favor o en contra de la proposta.
- En conclusió, esteu a favor o en contra de la prohibició dels mòbils als menors de 16 anys?
Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…
3 Llegiu aquesta afirmació, comenteu-la i responeu les preguntes. Podeu escriure les conclusions a què arribeu en un text breu.
L’ús dels mòbils ens obliga a llegir les indicacions de les diferents aplicacions que utilitzem, les instruccions d’un joc, les intervencions i els comentaris d’un xat o els articles que ens interessen.
- Aleshores… si els infants i joves estan connectats al mòbil tot el dia, per què es diu que no llegeixen prou?
- Creieu que l’ús dels mòbils afavoreix l’hàbit de llegir o no? Per què? De quin tipus de lectura parlem?
Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…
4 Cal tenir uns coneixements mínims de la tecnologia de la comunicació amb telefonia mòbil per utilitzar-la d’una manera responsable i segura. De fet, això passa amb qualsevol estri, dispositiu, màquina o sistema tecnològic.
- Sabríeu explicar, per exemple, com ha evolucionat la comunicació gràcies als avenços de les diferents generacions de dispositius? Fixeu-vos en aquest gràfic i expliqueu quines accions o idees representen els pictogrames que hi ha a sobre de cada any.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat
Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?
Jo penso que els mòbils s’haurien de tenir quan el pares ho veuen clar, segons la maduresa del nen. La utilitat de l’aparrell crec que hauria de ser vigilat pels pares. Penso que es pot utilitzar el mòbil per totes les coses funcions que té però amb precaucions i vigilant el temps que s’hi inverteix. Per exemple posant un límit diari de temps.