Dia Internacional de la Contrasenya

3 maig 22 | La Notícia de la Setmana

Aquesta setmana se celebra el Dia Internacional de la Contrasenya, que té per objectiu promoure l’ús correcte d’aquestes seqüències de símbols (lletres, nombres i altres signes del teclat) per garantir la seguretat en l’accés a documents, bases de dades i serveis en informàtica i telecomunicacions. L’actualitat va plena de notícies sobre atacs contra la ciberseguretat de persones, empreses i institucions!

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els alumnes:

REPTE: ANALITZEU QUIN ÉS EL PAPER DE LES CONTRASENYES EN LA SEGURETAT INFORMÀTICA I DE LES TELECOMUNICACIONS.

1. Llegiu aquesta notícia sobre el Dia Internacional de la Contrasenya:

  • Quantes contrasenyes fas servir?
  • Compleixen els criteris per ser una bona contrasenya que es descriuen en l’article?
  • N’hauries de canviar alguna perquè sigui realment segura?

2. Feu una mica de matemàtiques senzilles per valorar de què depèn la potència d’una contrasenya:

Una contrasenya és segura quan hi ha moltes variacions possibles. La manera de calcular quantes contrasenyes es poden fer amb un nombre determinat de símbols d’un grup predeterminat es fa amb la fórmula matemàtica de les variacions amb repetició (VR):

VR(m, n) = mn

Si tenim, per exemple, 7 lletres i volem saber quantes contrasenyes de 4 lletres podem crear hem de fer aquest càlcul:

74 = 2.401

Això vol dir que es podrien escriure 2.401 contrasenyes diferents. Amb un nombre tan petit d’opcions seria fàcil trobar-les totes ràpidament, de manera que amb aquest exemple no obtindríem contrasenyes segures.

  • Quantes tecles de símbols hi ha en el teclat del vostre ordinador?
  • Tenint en compte que hi ha tecles que tenen diferents opcions, de quants símbols disposeu per crear contrasenyes?
  • Amb tots aquests símbols, quantes contrasenyes podríeu fer de quatre dígits? I si fossin grups de 12 símbols, com recomana l’article?
  • Compareu els resultats. Podríeu explicar ara de què depèn que una contrasenya sigui potent?

3. Debateu quins altres hàbits contribueixen a la privacitat de les vostres dades, a més de l’ús de contrasenyes:

  • Algú de vosaltres ha patit alguna vegada un problema de ciberseguretat? Com va acabar?
  • Us sembla que podeu bellugar les vostres dades privades per les xarxes sense prendre cap mesura?

4. Per acabar, identifiqueu el mamífer de la fotografia:

 

  • A quina espècie pertany?
  • Què té a veure amb la notícia d’aquesta setmana?
Notes per al docent:

2. La majoria de teclats tenen 48 tecles de símbols, que usant les tecles de majúscules i minúscules donen 96 símbols disponibles. Si les contrasenyes són de 4 símbols, el càlcul de les VR és: 964 = 84.934.656. Si són seqüències de 12, obtenim 9612 = 6,127 x 1023! Amb aquests càlculs es veu que el nombre de contrasenyes possibles creix amb el nombre de símbols disponibles, i que encara creix més de pressa com més llargues siguin les contrasenyes.

3. Com que, a la llarga, qualsevol contrasenya pot ser vulnerable, el primer que han de fer nois i noies és acostumar-se a ser prudents en la difusió de les seves dades en la xarxa: no han d’obrir missatges d’origen dubtós ni enviar informació privada encara que sembli que ho demana una font segura. Aquestes i altres mesures s’han de tenir en compte per dificultar la pirateria i les intromissions de furoners o hackers.

4. Aquest mamífer és una fura (Mustela putorius furo), nom del qual deriva el terme furoner, que és l’adaptació en català del terme anglès hacker, un tipus de personatge especialitzat a trencar la protecció de les contrasenyes, entre altres habilitats informàtiques. En català, es diu que algú és una fura quan té una intel·ligència molt viva, que li permet entrar en llocs de difícil accés com fan les fures en els boscos on viuen.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat