Tan difícil és acollir 13.500 refugiats?
Ja fa setmanes que rebem informació diàriament sobre els milers de persones que estan refugiades a l’illa grega de Lesbos. Són persones que han fugit de les guerres i la pobresa que pateixen als seus països d’origen i busquen poder viure dignament en països europeus. El dia 10 de setembre, es va produir un incendi que va arrasar el camp de refugiats de Moria, i l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) i el govern grec van fer traslladar les persones que hi vivien en un altre camp improvisat amb grans tendes de campanya. Molts dels refugiats demanen ser admesos en altres països de la Unió Europea que els puguin oferir un habitatge digne i la possibilitat de treballar.
Si ets tutora o tutor…
Plantegeu aquest repte als vostres alumnes:
Fixeu-vos en els fluxos migratoris mundials tot observant aquest gràfic:
Com més vermella es veu la superfície d’un estat, més persones en marxen. Com més verda, més persones hi arriben.
Els diferents estats de la Unió Europea no tenen polítiques clares a l’hora d’acollir les persones que arriben al seu territori. De fet, però, si dividim el nombre de refugiats entre el nombre d’estats de la Unió ens adonarem que les xifres de persones que hauria d’acollir cada estat no són tan grans. Com pot ser, doncs, que sigui tan difícil un bon acord per socórrer totes aquestes persones?
Estem convençuts que si vosaltres fóssiu els dirigents de tots aquests estats, tindríeu una bona predisposició i faríeu el possible per trobar la manera de rebre aquestes persones i donar-los l’opció de viure amb una llibertat i una seguretat que no hi ha en els seus països d’origen.
És per això que us hem preparat el repte següent:
REPTE: QUÈ OFERIRÍEU A LES PERSONES REFUGIADES A LESBOS?
Investigueu i responeu aquestes preguntes:
- Quants estats formen part de la Unió Europea? Quantes persones refugiades del camp de Lesbos podrien anar a cada estat si les repartíssim per igual? Quantes persones refugiades del camp de Lesbos podrien anar a cada estat, si les repartíssim proporcionalment a algun paràmetre de l’estat receptor? Quin hauria de ser: la població, el PIB, la superfície…?
- Calculeu, en cada cas, quin percentatge de la població total de l’estat receptor representen aquests refugiats.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat
Nota per al docent:
La Unió Europea està constituïda per 27 estats. 13.500 : 27 = 500 persones refugiades.
No hauria de ser un problema oferir aixopluc a aquestes 500 persones a cada estat de la Unió Europea.
Per a sensibilitzar més el vostre alumnat enfront de l’actitud adversa amb què s’acostuma a rebre els immigrants i refugiats, us suggerim que plantegeu a classe una pregunta d’aparença senzilla: Què és un foraster? Si no surt de la reflexió espontània, feu notar que durant l’estiu segur que han vist com algunes zones d’Espanya mostraven reticències a acceptar de bon grat la visita de persones procedents d’altres comunitats, amb poblacions molt més denses, com per exemple Madrid. També dins de Catalunya hi ha hagut actituds de rebuig, per exemple a la presència dels habitants de la zona metropolitana de Barcelona o a la gent amb origen a Lleida, que va patir unes mesures restrictives força severes, per part d’algunes veus de comarques de la costa o de muntanya. En definitiva, qualsevol persona pot ser foraster, és més fàcil del que sembla!
Si teniu temps, comenteu plegats aquesta altra notícia , que us donarà peu a parlar del que passa quan l’esforç d’acollida no es reparteix, sinó que es carrega només en una zona petita, com ara l’illa de Lesbos.