El papa dona suport a les unions civils entre persones homosexuals
La setmana passada es va estrenar a Roma la pel·lícula documental “Francesco”, del director Evgeny Afineevsky, sobre l’aspecte més humà del cap de l’església catòlica, el papa Francesc. En aquesta pel·lícula, el papa fa unes declaracions històriques: dona suport a la unió entre persones del mateix sexe, argumentant que tenen el mateix dret a formar una família que una parella heterosexual.
Si ets tutora o tutor…
Plantegeu aquest repte als vostres alumnes:
La notícia és important perquè representa una ajuda molt destacada al col·lectiu LGTBIQ+ i facilita el reconeixement dels drets de les persones que en formen part, que són els mateixos que els de qualsevol altra persona. L’orientació sexual i la identitat de gènere no han de ser motiu per cap tipus de discriminació. Això, que és obvi, no sempre és així: fins ara, la mateixa Església no ho reconeixia, i encara hi ha molts estats que persegueixen les persones homosexuals.
Independentment que siguem religiosos o no, cal valorar la notícia com un pas molt important donada la gran influència de la figura del papa en grans sectors de la societat en països de tot el món.
Les declaracions del papa Francesc van en la línia del que reconeix la Declaració Universal dels Drets Humans:
«Article 16
- Els homes i les dones, a partir de l’edat núbil, tenen dret, sense cap restricció per motius de raça, nacionalitat o religió, a casar-se i a fundar una família. Gaudiran de drets iguals pel que fa al casament, durant el matrimoni i en la seva dissolució.
- Nomes es realitzarà el casament amb el lliure i ple consentiment dels futurs esposos.
- La família és l’element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l’Estat.»
Fins ara, l’església catòlica havia defensat que una família ha d’estar formada exclusivament a partir del matrimoni d’un home i una dona. Aquest concepte únic sembla que s’amplia amb la nova visió del pontífex.
REPTE: EN QUINS ESTATS ENCARA NO ES RECONEIXEN ELS DRETS DEL COL·LECTIU LGTBIQ+?
- Informeu-vos primer sobre quines persones s’inclouen en el col·lectiu LGTBIQ+.
- Després, busqueu quins són els països en què la identitat de gènere pot comportar algun tipus de problema legal. Possiblement us sorprendreu que encara hi hagi tants estats on això passa. Us avancem que, encara ara, un de cada tres estats castiga l’homosexualitat.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat
Nota per al docent:
El col·lectiu LGTBIQ+ inclou les persones Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals, Inter-sexuals, Queer (persones que no s’identifiquen amb els models de gènere binari home-dona) i qualsevol altra que presenti un altre tipus d’orientació sexual o identitat de gènere.
En aquesta pàgina de la Vikipèdia trobareu els estats que encara no reconeixen plenament els drets del col·lectiu LGTBIQ+. Podeu anar directament als quadres, que ho mostren molt clarament per continents.
Podeu examinar el que significa aquesta discriminació per al col·lectiu LGTBIQ+, i de fet per a totes les persones, demanant a l’alumnat que analitzi la interpretació restrictiva de l’article 16 dels Drets Humans, que només considera un model de família, començant amb preguntes com aquestes:
- Si només es consideren famílies les formades a partir d’un home i una dona, què passa si hi ha una separació o divorci? Deixen els fills i filles de ser família dels seus progenitors?
- Si tinguessin raó els que defensen un model únic de família, quina proporció de la classe no viuria en família? Creieu que és així?
- Quins altres tipus de famílies coneixeu o penseu que es poden formar?