Com sobreviure a una allau?
Les allaus són fenomens presents als Pirineus durant l’hivern i principi de primavera, que són un risc per a les persones que practiquen esports de neu. Per tal de reduir el risc que representen, cal formar-se i informar-se’n, sobretot ara que, tot i ser ple hivern, estem gaudint d’unes temperatures altíssimes, de rècord!
Si ets profe de ciències…
Et proposem unes activitats perquè els alumnes valorin la magnitud del fenomen de les allaus, sàpiguen com sobreviure’n, i en coneguin els tres tipus més habituals: els de neu recent, els de placa i els de fusió.
1 Busqueu informació i relacioneu els tres tipus d’allau amb la seva definició:
- De neu recent
- De placa
- De fusió
a) Presència de capes febles persistents enterrades sota capes més dures.
b) Allaus relacionades amb nevades recents.
c) Afebliment i densificació del mantell de neu per la presència d’aigua líquida. Causades per insolació, augment de temperatura, boira, núvols baixos, i nits tapades amb temperatures positives.
Ara, observeu els vídeos d’allaus següents i contesteu:
- De quina classe és l’allau que es veu en cada vídeo?
2 Resumiu aquest document de Wikihow sobre com sobreviure a una allau i busqueu i justifiqueu el punt que us ha sorprès més.
3 Relacioneu aquests senyals d’allau imminent amb cada tipus d’allau (tots mostren una sèrie de signes que ens permeten saber quan estem en una situació de perill):
- Neu a les branques.
- Canvis de temps sobtats (vent, humitat, augment de temperatura).
- Acumulacions de neu.
- Esquerdes.
- “Woumpfs” (enfonsament de la capa més superficial de neu, quan es trepitja, a causa de l’existència de càmeres d’aire just a sota).
- Neu “fumejant” o enlairant-se de terra.
- Profunditat de traça variable.
- Cornises.
- Gebre opac.
- Dunes.
- Purgues (allaus que no desplacen prou neu per endur-se una persona).
- Enfonsament peu/esquí.
- Acumulació de neu recent.
- Caiguda de boles o purgues.
Nota per al docent
- De neu recent: Neu a les branques, acumulació de neu recent, activitat de purgues i “woumpfs”, canvis de temps (vent, humitat, augment de temperatura) que poden activar-hi cicles.
- De placa: Acumulacions de neu, esquerdes, woumpfs, neu “fumejant” o enlairant-se de terra, profunditat de traça variable, cornises, ombres, gebre opac, dunes.
- De fusió: Enfonsament peu/esquí. Caiguda de boles o purgues.
4 Busqueu informació sobre l’Escala Europea de perill d’allaus que es fa servir actualment i feu una exposició per explicar cadascun dels seus cinc graus.
Nota per al docent
Aquesta imatge correspon a l’escala Europea d’Allaus.
5 Si encara podeu dedicar temps a estudiar les allaus, documenteu-vos a partir d’aquests enllaços sobre allaus importants que ens ajuden a conèixer més bé aquest fenomen que pot arribar a ser catastròfic:
- Documental sobre l’immens allau a Arinsal del 8 de febrer de l’any 1996. A partir del minut 54:30 es veu una animació que representa el moviment de les masses de neu que van ser responsables de l’allau.
- Butlletí de Perill d’Allaus de l’ICGC.
- Notícia sobre la desaparició de dos alpinistes, molt possiblement a causa d’una allau, al Nanga Parbat l’última setmana de febrer.