Les festes de Nadal són un moment especial en què, any rere any, es reprenen costums i tradicions familiars i col·lectives. Tornen el tió i la xocolata, els torrons, les neules…
A Alemanya, el Nadal, i sobretot el temps de l’advent -que són les quatre setmanes que el precedeixen-, se celebra de manera molt estesa i tradicional.
Un dels costums més dolços i divertits per als nens i les nenes de la casa és la preparació de galetetes de Nadal (Weihnachtsplätzchen).
N’hi ha de molts tipus, de sabors i formes diferents, però una de les més populars, per gustoses i fàcils de fer, són aquestes llunetes de vainilla que avui us proposem. Us animeu a fer-les a classe amb els alumnes?
Vanillekipferl
Ingredients
- 280 g de farina
- 80 g de sucre
- 200 g de mantega
- 100 g d’ametlla mòlta
- 1 cullerada sopera de sucre amb vainilla
- sucre de llustre
Preparació
Barregem la farina amb l’ametlla mòlta, el sucre, el sucre vainillat i la mantega (a bocinets).
Amassem la barreja amb les mans fins a aconseguir una textura fina i sense grumolls. La mantega s’ha de desfer completament mentre amassem.
Formem una bola amb la massa i la posem una mitja hora a la nevera tapada amb plàstic.
Amb la massa freda fem xurros d’1 cm de diàmetre i uns 3 cm de llarg, que ens serviran de base per a començar a formar les mitges llunes.
Omplim una safata de forn amb les galetes, separades uns centímetres perquè no es toquin quan es coguin, i enfornem 10 -15 minuts a 180 º, fins que les puntes de les llunes comencin a agafar color.
Traiem les galetes del forn i les deixem refredar una mica. Cal que tinguem cura de no tocar-les, perquè fins que no es refreden són toves i es trenquen fàcilment.
Finalment, empolsem les galetes amb sucre de llustre.
… i bon profit!