El nostre director editorial, Xavier Carrasco, és nét del polític Manuel Carrasco i Formiguera, que va tenir diversos càrrecs públics i va ser una figura destacada de la política catalana i espanyola entre els anys 1920-1938. (Llegiu l’entrevista que publica Vilaweb).
Quan va començar la guerra del 1936-39, Carrasco es va mantenir fidel a la República i va mantenir les seves idees, fins i tot després de ser capturat, el 1937 i juntament amb la seva dona i sis dels seus vuit fills, per les tropes franquistes.
Empresonat i portat davant d’un un consell de guerra, la seva declaració va ser coherent amb el que havia estat la seva lluita durant tota la vida i va ser condemnat i finalment afusellat per un escamot de la guàrdia civil el dia 9 d’abril del 1938. Precisament aquesta setmana s’han complert 75 anys d’aquest assassinat, i s’han celebrat diversos actes de record i homenatge a la figura de Carrasco i Formiguera.
L’efemèride ens dóna una ocasió per plantejar-vos una activitat en forma de joc centrada en l’època històrica en què va viure Carrasco i Formiguera. En diem la superpregunta, i la trobareu en aquest arxiu. Us proposem que la passeu als vostres alumnes d’ESO. Accepteu el repte?
Per a respondre aquesta superpregunta, us recomanem que aneu resolent un a un els ítems que hi apareixen destacats en negreta amb l’ajut d’un cercador. Un cop solucionat l’enigma, en podeu trobar més informació a:
- LLIBRE CIÈNCIES SOCIALS ESO (edició 2002), unitat 8: Els darrers cent anys a Catalunya, p. 242-243
- LLIBRE CIÈNCIES SOCIALS ESO (edició 2008), unitat 6: Dels totalitarismes a la guerra freda, p. 162-163
- LLIBRE DIGITAL CIÈNCIES SOCIALS, projecte.eso, 4t curs, unitat 6, sessió 3
I aquí teniu el premi (àudio del discurs de Francesc Macià proclamant la República Catalana des del balcó del Palau de la Generalitat de Catalunya).