Aquesta vegada l’eclipsi parcial de sol tindrà lloc en ple horari escolar i per tant caldrà vigilar molt que els alumnes no es lesionin. Per això li hem demanat a Eduard Martorell, editor de l’equip de Ciències de Text-La Galera, quines prevencions cal que els mestres tinguin presents, i ens ha contestat això:
“Quan tenim la sort de poder veure i viure un eclipsi de Sol cal tenir molt en compte a no mirar el Sol directament si no tenim els ulls ben protegits. Si no ens protegim dels raigs de llum que ens arriben directament del Sol, podem patir lesions de gravetat als ulls, sobretot a la còrnia i a la retina, on les possibles cremades ens podríen fins i tot fer perdre la visió.
Aquestes lesions es produeixen perquè quan la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra, atura part de la llum que ens arribaria i tot s’enfosqueix. Aleshores l’iris dels ulls provoquen la dilatació de la pupil·la facilitant que entri més llum als ulls (cosa normal quan es fa fosc cada vespre, o quan estem en un entorn amb poca llum, però no durant un eclipsi!). L’ull pateix una mena d’engany: facilita l’entrada dels raigs solars en detectar una disminució de la claror (quan en realitat ho haurien d’impedir fent disminuir el diàmetre de la pupil·la com passa cada vegada que hi ha molta llum).
Per a evitar-ho, cal que ens posem unes ulleres amb filtres especials per a mirar el Sol durant un eclipsi parcial, que és el cas amb què ens trobarem. Sense aquestes ulleres, siguem prudents i no intentem observar el fenomen directament. De res servirà aclucar una mica els ulls o mirar a través dels dits de la mà com quan tenim por en veure una pel·lícula de terror i ens tapem la cara per veure-hi només una mica.
Siguem prudents i… a gaudir de l’espectacle! Podeu consultar l’entrada “eclipsi” d’enciclopèdia.cat i comentar-la a classe.