
IA: què en sabeu?
- A Divulcat trobareu diferents articles sobre la IA i els seus usos diversos; per exemple, en la producció industrial o en la composició musical.
- Aquestes notícies us presenten altres aplicacions de la IA en la societat: en medicina, en seguretat viària i en un informatiu de TV.
- Quin paper té la IA en xarxes socials com Instagram o TikTok?
- Per què diu el vídeo que, en el cas del Covid, la IA ha salvat milions de vides?
- Fa pocs mesos, les IA eren com nens; ara són com adolescents. Això vol dir que ‘creixen’, com les persones? En quin sentit ho fan?
- Per què cal regular les IA?
Sobre els beneficis i els riscos de les IA:
- Un dels usos importants de les IA en el futur podria ser ajudar-nos a combatre el canvi climàtic, diu el vídeo. Com penseu que ens podrien ajudar?
- En la vostra opinió, cal que es regulin les IA perquè se’n faci un bon ús? Què podria passar si una eina amb tantes possibilitats caigués en males mans? Imagineu possibles perills.
- Les IA també poden crear cançons, quadres, fotos, contes… Diríeu que tenen valor com a obres d’art, encara que no les hagi fet un ésser humà?
- “Podrem distingir què està recreat o retocat per una IA en el futur?”, es pregunta el vídeo. En el cas que no ho poguéssim distingir, això seria important? Per què?

Envoltats per les IA (primer cicle)
1 En grups petits, busqueu una cosa del vostre entorn (a casa, a l’escola, al carrer) que funcioni amb IA. Si us cal, podeu demanar ajuda al mestre o la mestra i a les famílies. Penseu com faríem servir això mateix sense l’ajuda de la IA. Per exemple: si no tinguéssim GPS al cotxe o al mòbil, com arribaríem al nostre destí? Feu un dibuix per explicar-ho i presenteu-lo a la resta de la classe.
2 Ja sabeu que no tot el que veiem a la televisió o les xarxes socials és veritat, oi? Hem d’anar amb compte amb els anuncis que exageren els beneficis d’allò que venen i amb les notícies falses. Els riscos són encara més grans amb les IA, que creen coses inexistents i fan que semblin reals! Mireu aquest vídeo. Després, entre tots, penseu: què podem fer perquè no ens enganyin amb les IA?

Realitat o ficció? (segon i tercer cicle)
1 Una foto d’Obama passejant per la Rambla es va fer viral fa uns dies. Era real o un deep fake? Aquesta notícia us ho aclareix. Però què en sabeu, dels deep fake? Investigueu com es creen i busqueu-ne altres exemples virals.
2 Un reconegut fotògraf alemany ha rebutjat un premi de fotografia que va guanyar amb una obra feta amb IA. Aquest reportatge n’explica la història i exposa l’opinió del fotògraf, que us servirà per obrir un debat: cal posar límits a l’ús de la IA en fotoperiodisme?
3 L’aparició de ChatGPT ha fet que molts experts demanin que es regulin les IA. Aquest vídeo en parla. Quins són els seus arguments? I vosaltres, què n’opineu? Quins riscos suposa fer servir ChatGPT per trobar informació?
- Si necessiteu més informació sobre les notícies falses per al cicle inicial, aquest reportatge us pot ser útil.
- Fa anys que els deep fake corren per les xarxes socials amb la intenció de fer-nos creure testimonis que no són reals. Aquest vídeo ja explicava com es feien en aquell moment.
- Aquest vídeo us ofereix informació detallada sobre el funcionament del ChatGPT.
- Com abordar l’ús del ChatGPT a les aules? Aquesta notícia en parla.

Si feu servir llibres d’educació en valors de Text…
Aquests recursos us poden servir per a complementar la proposta:
- Llibre de 1r: sessions 24 (És veritat?) i 28 (No és el que sembla).
- Llibre de 3r: sessió 2 (Pantalles amigues).
- Llibre de 4t: sessió 30 (Envoltats).
- Llibre del tercer cicle: sessió 14 (Fake news i desinformació).
T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!