Xxt, que no se sàpiga gaire!

nov. 21, 2022 | Saps què ha passat?

Tenim el pont de desembre a tocar! Probablement alguns de vosaltres aprofitareu tots aquests dies de festa seguits per fer una escapadeta amb la família. És el moment ideal per descobrir pobles preciosos ben a prop de casa. Però sabíeu que hi ha pobles que no volen que se sàpiga gaire, que són bonics?
LLEGIM…
Imagineu que la família us demana que trieu un poble bonic per visitar-lo aquest pont, un poble que encara no conegueu.  Com ho faríeu? Segur que molts de vosaltres ho buscaríeu a Internet: escriuríeu “pobles bonics” en un cercador i en trobaríeu un munt de resultats.

Per facilitar cerques com aquesta, una associació ha fet una llista dels pobles més bonics d’Espanya. Certament, totes les localitats que surten a la llista són precioses! I l’associació en fa tanta publicitat que aconsegueix que les visiti molta gent.

De tant en tant, aquesta associació parla amb algun poble nou que val la pena visitar per convidar-lo a entrar a la llista. Últimament ho ha fet amb dues poblacions catalanes, Siurana i Rupit, però totes dues han rebutjat la invitació.

“Com pot ser, que no vulguin ser a la llista dels pobles més bonics?”, us preguntareu. “Així els visitaria molta més gent!”. Doncs precisament per aquest motiu. A Siurana i Rupit estan contents amb el volum de turistes que tenen ara i creuen que, si es fan famosos i comencen a rebre moltíssims visitants, això els podria perjudicar.

Aquests pobles aposten per un turisme sostenible. Volen que hi vagin turistes, és clar, però també volen que els seus veïns visquin tranquils, que es respecti l’entorn natural i que el seu patrimoni es conservi bé.

Nota per als docents:

  • En aquestes notícies trobareu més informació sobre les decisions de Siurana i Rupit.
PARLEM…
Sobre el text:

  • Per què serveix la llista dels pobles més bonics d’Espanya?
  • Què creieu que ha de tenir un poble perquè figuri entre els més bonics?
  • Quins poblacions catalanes han rebutjat ser a la llista?
  • Per què han dit que no hi volen ser?
  • Al text parlem de turisme sostenible. Sabeu què és? Si us cal, busqueu-ne informació.
Sobre el turisme massificat i les seves conseqüències:

  • Viviu en un poble petit? O potser hi estiuegeu? Què us agrada, d’aquest poble?
  • Imagineu que, de cop i volta, el poble on viviu o estiuegeu es fa famós i comença a rebre moltíssims visitants cada dia. Us agradaria? Per què?
  • Això ja passa a grans ciutats com Barcelona. Quines conseqüències té, aquesta massificació de turistes? Com es comporten, aquests turistes?
  • Diríeu que és important protegir els pobles petits d’aquest tipus de turisme? Per què? Què podria passar, si no es fa?
FEM…

Som bons turistes! (primer cicle)

Coneixeu els pobles de Rupit i Siurana? Abans que res, busqueu-los en un mapa. Després, amb ajuda del mestre o la mestra, busqueu informació i fotografies d’aquests pobles a Internet. Sabríeu dir en què s’assemblen? I en què es diferencien? Els trobeu bonics? Què és el que més us n’agrada?

2 Com s’ha de comportar un turista quan visita pobles petits com Siurana o Rupit? Parleu-ho entre tots a classe i decidiu quins són els cinc consells bàsics que hauria de respectar un bon turista. En acabar, podeu fer cartells amb aquests cinc consells.

Més turisme: sí o no? (segon i tercer cicle)

En aquest vídeo, l’alcalde de Rupit explica per què han rebutjat ser a la llista dels pobles més bonics d’Espanya i diu que prefereixen un turisme sostenible. Què en penseu, d’aquest tipus de turisme? Quins avantatges i quins inconvenients pot tenir? Parleu-ne entre tots i feu una llista de comportaments o actituds propis del turisme sostenible..

2 A Siurana hi ha veïns que no estan d’acord amb la decisió de l’alcalde perquè creuen que els aniria bé tenir més turisme. Ho podeu comprovar en aquest vídeo. Què es podria fer, perquè tothom quedés satisfet? En grups, penseu una proposta d’actuació i amb ajut del mestre o la mestra escriviu un correu electrònic per enviar-lo a l’ajuntament; potser els donareu una bona idea! 

Si feu servir els projectes de Text…

  • Podeu aprofundir en el tema d’aquesta notícia amb les propostes del projecte “Fem de guies per…” de la col·lecció FEM-HO PER PROJECTES.

T’ha agradat aquest recurs? No te’n perdis cap!