Han descobert una espècie nova de dinosaure!
- Si voleu ampliar la informació, podeu llegir aquesta notícia.
- El web del Museu d’Història Natural de Nova York dedica una pàgina al titanosaure mencionat al vídeo. Hi trobareu un reportatge (en anglès) que explica com el van descobrir i com van crear-ne la rèplica.
- També us pot ser útil el web del Centre d’Interpretació dels Dinosaures de Fumanya.
- Quina part del dinosaure van trobar al Brasil?
- A quina espècie de dinosaure pertany, l’os? Com creuen que era, els experts?
- Què menjaven, aquests dinosaures? I com es reproduïen?
- A quin museu podem veure una rèplica d’un dinosaure de la mateixa família?
- A Fumanya conserven restes d’uns altres dinosaures de la mateixa família. Quin tipus de restes hi van trobar? I per què són importants?
Sobre els dinosaures i la feina dels paleontòlegs:
- Què en sabeu, dels dinosaures? Com eren? Quan van viure? Per què ja no n’hi ha cap actualment? Què va provocar la seva desaparició?
- Al vídeo surt el nom dels experts que es van encarregar d’estudiar l’os del dinosaure del Brasil. Com es diuen? Busqueu-ne la definició i digueu quina feina fan.
- Per què creieu que és important, la feina d’aquests experts?
- Les obres del tren al Brasil es van aturar per la troballa de l’os de dinosaure. Us imagineu que els responsables de les obres no haguessin fet cas de l’os i haguessin tirat pel dret? Què us hauria semblat?
- Creieu que és important, recuperar aquests fòssils i estudiar-los? Per què?
Una exposició de dinosaures (cicle inicial)
1 El vídeo diu quants elefants africans necessitaríem per obtenir el pes d’un titanosaure. Jugueu a comparar el pes del dinosaure amb altres animals o objectes: poden ser rinoceronts, camions, etc. També podeu buscar equivalències a la llargada de l’esquelet del museu de Nova York, per exemple, o al pes dels altres dinosaures que apareixen al vídeo. Podeu dibuixar-ne les equivalències.
2 El titanosaure no és l’únic dinosaure que va viure al territori català! Si consulteu el web dels dinosaures dels Pirineus, en trobareu d’altres espècies. Us atreviu a reproduir-los i fer-ne una exposició artística a classe? Cada nen o nena triarà un dinosaure (cal que us els repartiu, de manera que quedin tots representats). En podeu fer un dibuix o una escultura amb plastilina, materials reciclats, peces de Lego…
Parlem dels paleontòlegs (cicle mitjà i superior)
1 Ja heu vist que els paleontòlegs estudien els fòssils per saber com era la vida a la Terra fa milions d’anys. Però com ho fan exactament? En grups, investigueu-ho i exposeu-ho oralment a classe. Com a alternativa, redacteu una entrevista i envieu-la a un paleontòleg perquè us la contesti. També el podríeu convidar a fer una xerrada a classe.
2 El titanosaure no és l’únic dinosaure que va viure al territori català! Si consulteu el web dels dinosaures dels Pirineus, en trobareu d’altres espècies. Trieu un dinosaure (cal que us els repartiu, de manera que quedin tots representats) i feu-ne una fitxa que inclogui informació sobre el seu aspecte, època en què va viure, hàbitat, alimentació… També podeu investigar en quines altres zones del planeta van viure dinosaures de la mateixa família. Si voleu, podeu fer-ne una maqueta amb plastilina, lego, materials reciclats, fang i exposar-la al costat de les fitxes.
- Aquests vídeos poden ajudar els alumnes a recollir informació sobre els paleontòlegs:.
- Flavio Bellardini, paleontòleg, explica en què consisteix la seva feina.
- La tasca dels paleontòlegs al jaciment d’Espinau, a la Noguera.
- Taller de paleontologia als Hostalets de Pierola.