Enhorabona, campiones!
El que van aconseguir les jugadores del Barça va ser històric: era la primera vegada que guanyaven la UEFA Women’s Champions League (és a dir, la Lliga de Campions Femenina). A més, una de les noies, l’Aitana Bonmatí, va ser escollida com a millor jugadora de la final.
Els èxits del Barça femení no acaben aquí, ja que aquest any també ha guanyat la Lliga i la Copa de la Reina. Mireu com ho van celebrar:
Però no us penseu que tot ha estat bufar i fer ampolles per a aquestes noies… De fet, no era la primera vegada que jugaven la final de la Champions: fa dos anys la van perdre. Allò no les va desanimar, sinó tot el contrari! Els seus èxits actuals són el resultat d’anys d’esforç, constància i treball en equip. Sabeu quin és el lema de l’equip? “Que ningú et digui que no es pot”!
https://twitter.com/FCBarcelona_cat/status/1394382474680147969
- Si voleu treballar amb més profunditat els valors que transmet el Barça femení, aquesta entrevista a la portera de l’equip, Sandra Paños, us pot ser de gran utilitat.
- Aquestes notícies amplien la informació sobre els premis del Consell Superior d’Esports i de la Festa de l’Esport Català.
- També us pot ser útil la proposta que vam preparar fa dos anys, quan el Barça femení va arribar a la Champions per primera vegada.
- On es va celebrar la final de la Champions femenina? Quins equips hi van jugar?
- El vídeo diu que les jugadores del Barça han fet un doblet històric. A què es refereix? I després del darrer èxit, es pot parlar encara de doblet?
- Contra qui va jugar el Barça femení, el dia que va presentar les copes a l’afició? Quants gols van marcar les blaugranes?
- Com es diu la capitana de l’equip?
- A quin fet del passat va fer referència la capitana quan va presentar la copa d’Europa a l’afició?
- Quin premi van rebre les noies del Barça a la Festa de l’Esport Català?
Sobre les derrotes i victòries, el treball en equip, la cultura de l’esforç:
- El lema del Barça femení és “Que ningú et digui que no es pot”. Què vol dir?
- Per què creieu que és tan important per a les futbolistes blaugranes, aquesta frase?
- Com creieu que es devien sentir les jugadores del Barça quan van perdre la final de fa dos anys? Què els hauríeu dit, si haguéssiu pogut parlar amb elles aquell dia?
- Quines jugadores van marcar els gols de la final de la Champions d’aquest any? Si no ho sabeu, ho podeu investigar a Internet. Després, debateu a classe si aquestes jugadores van ser les heroïnes del partit o si el mèrit va ser de tot l’equip.
- Se us acuden altres situacions on es podria aplicar el lema del Barça femení? Compartiu els vostres exemples amb la resta de la classe.
‘Qui és qui’ blaugrana (cicle inicial)
1 Què en sabeu, de les jugadores del Barça femení? Al web del club trobareu les seves fitxes, amb fotos i una breu descripció de cadascuna. Us animeu a jugar al ‘Qui és qui’ amb aquestes fitxes? El mestre o la mestra pensarà una jugadora i vosaltres haureu d’anar fent preguntes per esbrinar qui és (“És rossa?“, “El seu nom comença per A?”, etc.). Amb cada resposta podreu anar descartant fitxes fins a trobar la solució.
2 Tant si us agrada el futbol com si no, tant si sou del Barça com si no, estareu d’acord que la proesa que han aconseguit les noies del Barça té molt mèrit, oi? Es mereixen una felicitació! Què podríeu fer? Aquí teniu algunes idees:
- Investigar d’on és cada jugadora i esbrinar com es diu “Felicitats” en la seva llengua. Fer una postal amb totes les felicitacions en els diferents idiomes, signada per tota la classe, i enviar-la.
- Inventar una coreografia perquè la puguin ballar quan guanyin un partit i gravar-la en vídeo perquè les jugadores la puguin veure.
- Fer murals basats en el lema del Barça femení. Penjar-los a classe, fer-ne fotos i enviar-les a l’equip.
Una felicitació molt personal (cicle mitjà i superior)
1 Què en sabeu, de les jugadores del Barça femení? Al web del club trobareu les seves fitxes, amb fotos i una breu descripció de cadascuna. Però segur que us agradaria saber-ne encara més coses… Trieu una de les jugadores (també pot ser l’entrenador) i prepareu 10 preguntes per fer-li una entrevista.
2 Tant si us agrada el futbol com si no, tant si sou del Barça com si no, estareu d’acord que la proesa que han aconseguit les noies del Barça té molt mèrit, oi? Es mereixen una felicitació! Què podríeu fer? Aquí teniu algunes idees:
- Investigar d’on és cada jugadora i esbrinar com es diu “Felicitats” en la seva llengua. Després, fer una postal amb totes les felicitacions en els diferents idiomes, signada per tota la classe, i enviar-la.
- Escriure’ls una carta explicant què és el que heu trobat més inspirador de la seva experiència.
- Inventar una coreografia perquè la puguin ballar quan guanyin un partit i gravar-la en vídeo perquè les jugadores la puguin veure.
- Crear un conte o un còmic protagonitzat per les noies del Barça femení i fer-lo arribar a l’equip.