Vull jugar a voleibol!
Veten una nena amb síndrome de Down, que no podrà jugar un torneig amb les seves companyes
La Laia juga a vòlei des de fa vuit anys i la Federació Espanyola no permet que s’inscrigui en una competició en la categoria on juga sempre perquè té un any més
5/11/2019
La Laia va fer 14 anys el setembre. Fa segon d’ESO, encara que per edat hauria de fer un curs més. Tot i néixer el 2005, sempre ha anat a l’escola i a l’esplai amb nens i nenes del 2006. Té síndrome de Down i la seva mare explica que “amb companys i companyes d’un any menys es desenvolupa millor, al ritme que necessita”.
També va a l’escola de música del barri i fa esport. Juga al Club Voleibol Esplugues des de fa vuit anys. El seu equip és l’Infantil B i és l’única jugadora nascuda el 2005. La resta de companyes són del 2006 o del 2007. Són les seves amigues.
La Federació Catalana de Voleibol no ha posat impediments perquè jugui amb nenes un any més petites, una cosa poc freqüent en el món de l’esport. Quan club i família van decidir que el més convenient per a la Laia era continuar al seu equip de sempre, encara que li toqués fer el salt per edat, la Federació ho va acceptar. També ho van acceptar els altres clubs, que mai s’han queixat.
Ara la Laia ha rebut una mala notícia. La Reial Federació Espanyola de Voleibol no permet que jugui la Copa d’Espanya en la categoria infantil, la del seu equip, perquè la normativa diu que a les nenes nascudes el 2005 els correspon competir en la categoria cadet.
La Laia no entén per què no podrà participar amb el seu equip de sempre en el torneig que es jugarà a Guadalajara el mes de desembre. Els equips rivals tampoc ho entenen i hi ha hagut diverses mostres de suport a les xarxes socials amb l’etiqueta #LaiaJuega. El Club Voleibol Madrid, ha dit que, si la Laia no juga, ells tampoc.
Adaptació
Nota per als docents
- Podeu veure el vídeo de la notícia.
- La notícia no ho diu, però aquesta història va tenir un final feliç. La Reial Federació Espanyola de Voleibol va estudiar el cas de la Laia i va decidir que podria participar a la Copa d’Espanya amb el seu equip a finals de desembre.
- Més informació sobre l’evolució d’aquesta història als diaris Ara, El Periódico i As.
Sobre la notícia
- Per què la Laia va a l’escola amb nens i nenes que tenen un any menys que ella? Si no sabeu què és la Síndrome de Down, parleu-ne amb el mestre o la mestra.
- A quin club juga la Laia? Quin és el seu equip?
- Per què no va pujar de categoria quan li tocava fer-ho?
- Què en pensen la Federació Catalana i els altres clubs del fet que la Laia jugui en una categoria inferior?
- Quina mala notícia va rebre la Laia?
- Per què va prendre aquesta decisió, la Federació Espanyola?
Sobre què faríem nosaltres
- Creieu que la Laia ha de continuar jugant amb l’equip de sempre o hauria de passar de categoria?
- L’equip de la Laia va demanar que el deixessin participar a la Copa amb la Laia, encara que això suposés perdre tots els partits per saltar-se les normes. Què us sembla aquesta decisió?
- Acceptaríeu que el vostre equip no participés en un torneig per protestar contra una injustícia amb un equip rival, com va fer el Club Voleibol Madrid?
Saltar-se les normes; sí o no?
El cas de la Laia planteja un dubte interessant: hem de respectar sempre les normes o podem fer excepcions?
1 Organitzem un debat a classe per parlar del tema. Fem dos grups: un estarà a favor de saltar-se les normes; l’altre, en contra.
2 Cadascú haurà de defensar la postura del seu grup. Entre tots buscarem arguments per defensar la nostra posició.
3 Quan ens toqui parlar, ho farem amb calma i de manera entenedora i respectarem els torns de paraula.
4 Què us sembla si cadascú escriu la seva opinió personal en acabar el debat i la comparteix en un mur de notes adhesives a l’aula? Les d’un grup d’un color i les de l’altre grup d’un altre color.
Tots tenim drets!
La setmana passada es va celebrar el Dia dels Drets dels Infants. Probablement vau treballar el tema a classe.
1 Busqueu entre els Drets dels Infants el que s’adapta més al cas de la Laia.
2 En grups, pensem una situació del dia a dia en què no es respecti aquest dret i valorem què caldria fer per respectar-lo.
3 Fem un cartell amb informació i dibuixos sobre la situació que hem triat.
4 Pengem tots els nostres cartells als passadissos de l’escola perquè tothom els pugui veure!
Aquí teniu un document informatiu sobre els drets dels infants creat per la Generalitat de Catalunya. Hi trobareu activitats adreçades als diferents cicles.