
Terratrèmol a Myanmar
Divendres passat, dia 28 de març, un potent terratrèmol de magnitud 7,7 va sacsejar Myanmar, un país del sud-est d’Àsia, i va causar la mort d’unes 2.000 persones i més de 3.000 ferits. L’epicentre es va detectar a prop de la ciutat de Mandalay, una de les més afectades pels efectes d’aquest moviment sísmic.
Fotografia: Aung Shine Oo
1 Fixeu-vos en aquest mapa de les plaques tectòniques de la Terra, situeu-hi Myanmar (també conegut per Birmània) i raoneu si és un país que es troba en una zona d’alta probabilitat d’activitat sísmica.

2 Davant de catàstrofes naturals com la que ha patit aquest país, l’ajuda solidària es mobilitza, sovint a través de les ONG.
- Busqueu quines ONG hi estan participant i quin tipus d’ajuda sol·liciten. Hi podeu participar com a grup?
3 Com s’ha d’actuar en cas de terratrèmol?
Busqueu informació sobre les mesures de prevenció de riscos per moviments sísmics.
Consulteu la pàgina SISMICAT de la Generalitat de Catalunya, busqueu-hi diversos mapes de riscos sísmics de Catalunya, en l’apartat “terratrèmols enregistrats”, i responeu aquesta pregunta:
- Quines zones diríeu que tenen una probabilitat més alta de patir un terratrèmol?
Hi trobareu, per exemple, aquest mapa, que situa els terratrèmols que es van produir durant el segle XX i que van ser percebuts fortament per la població:

Elaboreu unes instruccions il·lustrades amb els consells d’actuació en cas de terratrèmol. Podeu seguir el model de les del Instituto Geográfico Nacional.
Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…
4 Redacteu la notícia del terratrèmol de Myanmar a partir de la informació que podeu obtenir dels vídeos informatius dels telenotícies. Podeu seguir aquestes pautes:
a. Mireu alguna de les notícies que van sortir a la televisió sobre el terratrèmol de Myanmar. Mentre ho feu, preneu nota de les dades més importants, per exemple:
- Data, lloc i hora
- Intensitat
- Quines conseqüències ha tingut
- Llocs on ha produït més danys
- Actualització del nombre de víctimes
- Actuacions dels serveis d’emergències
b. Escriviu la notícia com si fóssiu periodistes, tenint en compte les dades recollides.
c. Recordeu l’estructura d’una notícia (titular, entradeta, cos, imatge) i també que ha de donar resposta a les 5 preguntes (què, quan, qui, com, on). Reviseu-ne tots els aspectes: lèxic, ortografia, etc.
d. Editeu el text amb l’ordinador i afegiu-hi una o diverses imatges.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…
5 Investigueu com es mesura la intensitat d’un terratrèmol.
- Quines escales de mesura sísmica hi ha?
- Què mesura exactament cadascuna d’aquestes escales?
6 Busqueu informació de les característiques que han de tenir els edificis capaços de resistir les sacsejades provocades pels terratrèmols i expliqueu-ne dues. Podeu consultar aquests dos articles:
Vols rebre la versió descarregable d'aquesta notícia?