Tenim dret a l’habitatge?

27 nov. 24 | La Notícia de la Setmana

El dissabte dia 23, desenes de milers de persones van sortir al carrer, a Barcelona i altres ciutats, per exigir el dret a un habitatge digne. És un dret que recullen la Constitució Espanyola, la Declaració Universal dels Drets Humans o la Declaració dels Drets dels Infants.

Fotografia: 3cat

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

1 Llegiu l’article 47 de la Constitució de l’any 1978:

“Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics.”

Llegiu, ara, què diu l’article 25.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans de l’any 1948:

“Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ella i la seva família, la salut i el benestar, especialment pel que fa a l’alimentació, el vestir, l’habitatge, l’assistència mèdica i els serveis socials necessaris, així com el dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altres casos de pèrdua dels mitjans de subsistència per circumstàncies independents de la seva voluntat.”

I, encara, aquest, el principi quart de la Declaració dels Drets dels infants:

“L’infant té dret a disposar d’alimentació, habitatge, recreació i serveis mèdics adequats.”

  • I ara que en parlem, quins ODS estan més relacionats amb aquest dret?
  • Com és possible, doncs, que a molts pobles i ciutats s’hagin de pagar uns preus exagerats tant per llogar com per comprar un habitatge?

2 Comenteu i valoreu algunes de les accions que proposa el nou Pla de mesures urgents per incrementar l’oferta d’habitatge protegit a Catalunya, que té com a finalitat disposar de més sòl, fer més àgil la construcció d’habitatges de lloguer o dotar de recursos per facilitar la construcció d’habitatges i que hi accedeixin els joves i els col·lectius vulnerables.

– Cada any es decidiran els espais disponibles per construir habitatges de protecció oficial de lloguer.

– Es preveuen canvis en les lleis a fi que els ajuntaments puguin destinar a habitatges alguns solars que inicialment havien de ser equipaments, però que ara no requereixen aquest ús.

– L’Institut Català del Sòl adquirirà sòl per al lloguer protegit i obrirà convocatòries d’adquisició d’edificis d’obra nova qualificats d’habitatge protegit per destinar-los al lloguer.

– Es preveu un Fons públic perquè els joves puguin ajornar els diners de l’entrada de la compra del seu primer habitatge.

 

  • Quines altres mesures creieu que funcionarien?

3 Els voltors són aus de rapinya carronyaires: s’alimenten de restes d’animals, de carronya, o d’animals en estat molt vulnerable.

  •  I un “fons voltor”, si parlem de cases, què és? No sona gaire bé…

S’anomena “fons voltor immobiliari” una societat d’inversors que compra a un preu molt baix paquets enormes de pisos i locals hipotecats per treure’n un benefici amb la venda o amb l’explotació sense tenir en compte les dificultats a què es puguin enfrontar els seus legítims ocupants. Enmig de la crisi immobiliària espanyola van fer un gran negoci.

Enigma
  • Qui són les “preses” d’aquests “voltors”?
  • Quina època els va més bé per actuar: en temps de crisi o de bonança? Per què?
  • Un fons voltor especula. Què vol dir?
  • Hi veus cap relació amb els voltors “de plomes”?

Els fons voltor poden deixar gent sense casa o sense negoci: quan esdevenen els amos, posen les normes. Aquest és el testimoni de dos afectats:

“Primer ens van apujar el lloguer a un preu que ja sabien que no podíem pagar; després… correus amenaçadors, telefonades a altes hores de la nit, citacions judicials… tot per fer-nos fora i poder llogar els pisos per temporades i treure’n més benefici.”

“No ens podien fer fora del pis perquè era de protecció oficial. Però podien duplicar-nos el preu del lloguer: ens van escanyar.”

  • El que fan els fons voltor és legal. Però és ètic?
  • Coneixes cap víctima d’aquests “voltors”?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

4 Coneixeu el significat dels termes següents?

a) arrendament – grans tenidors – sensellar – llogater/a

b) cèdula d’habitabilitat – immobiliària – desnonar – primer habitatge

c) zones tensionades – propietari/a – administració de finques – pis turístic

d) okupa – immoble – fiança – aval

e) contracte – taxes – comunitat de propietaris – serveis

Us proposem una activitat de lèxic:

a) En grups, escriviu cada una de les quatre paraules que us han tocat en una nota adhesiva i enganxeu-les a la paret de l’aula.

b) Després, escriviu la definició de cada concepte en una nova nota fent servir les vostres paraules.

c) Repteu els altres grups a relacionar les definicions i conceptes que cadascú ha redactat.

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

5 La ciència i la tecnologia tenen un paper fonamental en la promoció i la defensa del dret a l’habitatge, ja que ofereixen eines i solucions innovadores per abordar els problemes d’accés, qualitat i sostenibilitat en l’habitatge. Quin d’aquests dos camps trobes més interessant? Per què?

  • Innovació en materials: l’ús de materials més accessibles, sostenibles i reciclables, com el ciment ecològic, plàstics reciclats o fusta prefabricada, redueix els costos de construcció i fa que l’habitatge pugui ser més accessible.
  • Impressió 3D d’habitatges: les tecnologies com la impressió 3D permeten construir cases en pocs dies, reduint notablement els costos i el temps de construcció.
Casa 3D feta amb materials naturals
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: editorial@text.cat.

Vols rebre la versió descarregable d'aquesta notícia?