El futbol d’elit, reflex de la societat?

30 oct. 24 | La Notícia de la Setmana

Les notícies sobre futbol omplen cada setmana les xarxes i els diaris, i les cadenes de televisió i ràdio hi dediquen hores i hores: el futbol agrada i emociona a moltíssima gent. El que veiem als camps de futbol d’alta competició és un reflex del que vivim a fora?

Fotografia: Marco_Pomella (Pixabay)

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit científic i tecnològic…

1 Llegiu exemples d’avenços tecnològics que veiem aplicats tant en el món del futbol com en la societat:

La nanotecnologia i l’esport. La nanotecnologia és present en pràcticament tots els sectors industrials coneguts, i la indústria de l’esport no se n’escapa. Des de la roba a les raquetes de tennis, passant per bicicletes, pilotes, esquís i un llarg etcètera.

El VAR i la justícia en el joc. El Video Assistant Referee (VAR) ha canviat com s’administra la justícia en el futbol, ja que permet revisar les decisions sobre el joc en temps real. Això és un reflex de la societat moderna, en què la transparència i la precisió són valors cada cop més exigits.

“Big data” i estadístiques avançades. Amb el “big bata” i l’anàlisi de dades, els clubs poden analitzar en profunditat el rendiment dels jugadors i prendre decisions sobre estratègies, entrenaments i fitxatges. Això reflecteix una societat orientada al control de dades, on les decisions basades en estadístiques tenen un paper central.

  • Quins altres exemples se us acudeixen?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit lingüístic…

2 El món del futbol és ple de paraules d’altres llengües, sobretot l’anglès. Et reptem a reescriure aquesta crònica amb les paraules catalanes corresponents a les marcades. I tu, fas servir paraules d’altres llengües quan parles o escrius?

Ahir a la tarda, el camp de futbol de la ciutat va acollir un dels esdeveniments més esperats de la temporada: el derby local entre dos grans rivals. La competició prometia ser intensa, i no va decebre.

Des de la pitada inicial de l’àrbit al minut 0 de match, es va notar que els jugadors estaven decidits a mostrar el seu millor fútbol. Sense deixar de banda el fair play, ambdós equips van lluitar per la possessió de la pilota, tot i que després d’una entrada dura d’un defensa local, aquest va veure la tarja groga.

En un moment clau, un corner executat a la perfecció va permetre al delanter local marcar el primer tanto del partit. No obstant això, els visitants no es van rendir i van respondre ràpidament amb un gol que va deixar el marcador en empat.

A la segona meitat, el davanter local, amb una habilitat impressionant, va aconseguir un hat trick en qüestió de minuts, i va deixar l’equip rival sense resposta. L’àrbit va haver de consultar el VAR diverses vegades per jugades polèmiques dins l’àrea. El fet de no xiular un penalty va provocar un gran debat entre els aficionats.

El partit va acabar amb un resultat contundent a favor de l’equip local, que va celebrar la victòria amb els seus seguidors. El resultat situa els guanyadors al capdavant del ranking d’equips golejadors.

L’equip del Barça actual ja es coneix com el “Dreamteen”. ¿Què vol dir? Anys enrere, l’equip es coneixia com el “Dream team”…

  • Quin joc de paraules s’ha fet per generar la paraula composta “dreamteen”?
  • Per què ha aparegut ara?

3 Als estadis sovint se senten insults racistes contra jugadors negres, una actitud que naturalment s’ha de condemnar. Escriviu un text breu denunciant el fet i també la passivitat habitual de les persones que hi ha al costat dels agressors. Podeu inspirar-vos en aquestes imatges.

Fixeu-vos en aquestes altres imatges, de to crític i combatiu.

  • Les podeu interpretar? A més del missatge, quina figura històrica i quin grup supremacista serveixen l’autor per denunciar el racisme?

Si voleu treballar la notícia des de l’àmbit humanístic…

4 L’entusiasme que generen els equips de futbol amb jugadors molt joves és encomanadís. Compartiu les vostres opinions sobre quin d’aquests factors considereu el més important perquè això sigui així:

  • Els equips amb jugadors joves representen el potencial del talent i l’aspiració a un futur brillant.
  • Els jugadors joves sovint tenen un estil de joc fresc, intens i atrevit. Els aficionats gaudeixen de veure aquesta dinàmica al camp, i és un espectacle que atrau fins i tot persones que no són gaire aficionades al futbol.
  • El públic segueix la història de cada jove futbolista, des dels seus inicis fins als moments en què s’enfronten a reptes reals. Aquesta narrativa crea un vincle emocional: és motivador veure algú jove superar les adversitats i les expectatives.
  • Els jugadors joves es converteixen en referents per a les noves generacions, que veuen en ells algú proper en edat i actitud. Això motiva els més joves a somiar i lluitar pels seus propis objectius.
  • Quan un equip es nodreix de talent jove, es renova l’energia de l’afició, revifa l’esperança d’aconseguir títols i fa que l’afició senti que s’està construint un futur sòlid per al club.

5 Si el futbol és un reflex de la societat, també s’hi deu viure el racisme, la violència, la desigualtat… Mireu i comenteu aquest vídeo que promociona l’educació en el món del futbol infantil.

Per acabar, llegiu aquestes dues frases, molt comentades aquests dies després que Intermón Oxfam publiqués un estudi comparatiu que conclou que les persones més riques generen una despesa energètica exagerada:

L’11% de la població mundial viu amb 1,85 euros al dia…i un 1% de la població acumula més del 50% de la riquesa total. (Font: ONU)

Les 50 persones més riques del món generen en una hora i mitja un consum energètic equivalent al d’una persona de classe mitjana durant tota la seva vida. (Font: Oxfam Intermón)

  • Molts futbolistes d’elit tenen uns sou descomunals: caldria posar-hi un topall?
  • Molts futbolistes, entrenadors i empresaris del món del futbol tenen uns ingressos tan elevats que els permeten tenir avions privats amb els quals viatgen molt sovint i generen una contaminació també desproporcionada: caldria limitar aquest consum?
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: editorial@text.cat.

Vols rebre la versió descarregable d'aquesta notícia?