Martin Cooper, inventor del mòbil
La setmana passada es va celebrar el Mobile World Congress a Barcelona, i hi va assistir un personatge molt carismàtic: l’enginyer que és considerat l’inventor del primer mòbil! Voleu saber alguna cosa més sobre aquest personatge?
Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes
1. Observeu com ens mostra el primer mòbil, que Cooper va crear l’any 1973 i es va comercialitzar deu anys més tard amb el nom de Motorola DynaTAC 8000X:
- Quant diríeu que pesava?
- Quina autonomia tenia?
- Quanta estona feia falta per carregar-ne la bateria?
- Quants anys té, Martin Cooper, si va inventar el mòbil quan en tenia 44?
2. Informeu-vos sobre l’evolució dels mòbils i responeu aquestes preguntes:
- En quins aspectes pràctics diríeu que han millorat, els telèfons mòbils?
- Ja eren telèfons intel·ligents, o smartphones, els primers mòbils?
- En una entrevista, Martin Cooper ha predit que en el futur la tecnologia dels mòbils es podria integrar en el nostre cervell. Com us imagineu que podria afectar aquest fet a la humanitat? Quines coses creieu que permetria fer? Quins riscos tindria?
3. Llegiu aquest text, reflexioneu i responeu les preguntes en grup:
Martin Cooper diu que tot avenç tecnològic, tot invent científic, s’acaba utilitzant bé i malament: serveix per millorar les condicions de vida de la nostra espècie i, alhora, per empitjorar-les. Un cas molt conegut és el de la pólvora: ningú no dubta que aquesta substància explosiva ha ajudat molt en el camp de la construcció de carreteres, mines, túnels i ponts. Però també és clar que aquesta precursora dels explosius ha generat i continua generant un patiment immens en cada guerra que encara no sabem evitar.
- Quins altres exemples podríeu esmentar d’avenços o tecnologies que ens ajuden però també ens perjudiquen? Descriviu-ne un.
- Hi ha algun avenç, en canvi, que considereu que només ha aportat millores per a les persones?
- Martin Cooper diu que els mòbils actuals ens faciliten conèixer gent nova, i que això és molt bo. Què en penseu?
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana” escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat
Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?
1-Son mes petits
2-No, abans nomes servien per trucar res mes
3-Primer jo no crec que pasara segon si pasa jo segurament estare
mort