20 anys del Prestige
El 19 de novembre de l’any 2002, ara farà 20 anys, el Prestige, un gran vaixell petrolier, es va partir en dos i es va enfonsar a uns 250 quilòmetres de la costa de Galícia. El vessament de milers de tones d’olis minerals que transportava va provocar, dies més tard, el pitjor desastre ecològic que ha patit mai aquella zona quan, empès pels corrents marins, el combustible va arribar a la costa i en va cobrir centenars de quilòmetres.
Et proposem que treballeu aquestes activitats amb els alumnes
1. Llegiu aquest text, en què expliquem el que va passar amb una mica més de detall, i contesteu:
El petrolier Prestige, carregat amb gairebé 80.000 tones de fuel, un hidrocarbur originat del petroli, es va enfonsar a l’Atlàntic, a la latitud de les costes gallegues, després d’haver-se partit en dos. El vaixell va perdre bona part d’aquest combustible que, sense que es pogués fer res per impedir-ho, es va anar acostant a les costes més occidentals de Galícia, perquè els vents i els corrents marins es desplacen d’oest a est en aquesta regió de l’Atlàntic, sobretot a l’hivern. Com a resultat del vessament, durant les setmanes següents es va anar acumulant el fuel (que barrejat amb aigua i sal té una aparença empallegosa i a Galícia s’anomena col·loquialment «chapapote»), tant a les platges com a les zones de costa rocosa.
L’enfonsament del Prestige va ser notícia perquè el vessament va estar a punt de provocar un desastre ecològic de magnituds incalculables en aquell moment. Hi havia precedents, el més greu dels quals va ser el provocat per un altre petrolier, l’Exxon Valdez, que l’any 1989 va causar la contaminació de centenars de quilòmetres de la costa d’Alaska. En aquella ocasió, l’empresa petrolera Exxon va contractar 10.000 treballadors per participar en l’operació de neteja. Pocs dies després del desastre de la costa gallega, es va anar generant arreu del món un sentiment de solidaritat i un creixent desig d’ajudar que es van traduir en una onada de voluntaris que es van desplaçar cap a les zones més afectades.
- Què van fer els voluntaris que van anar a ajudar a les costes gallegues més afectades pel «chapapote»?
- Com havien de treballar per treure aquesta substància tan contaminant?
2. Llegiu aquest altre text i debateu la importància del valor de la solidaritat:
- Quins motius i quins valors creus que van fer que tanta gent anés fins a Galícia a treballar en la recollida dels residus del petrolier?
- Creus que els voluntaris esperaven obtenir un benefici personal concret? De quina mena?
Hi ha models del comportament de les persones que es basen en els incentius, la motivació interna i les oportunitats externes, però el que avui ens interessa és el model de comportament que es basa en l’àmbit dels valors. Perquè els valors, sens dubte, són els que van motivar la mobilització de milers de persones d’arreu del món per ajudar el poble gallec durant el desastre ocasionat pel Prestige. Valors humans no dineraris, per descomptat.
Si ets usuari dels nostres llibres d’Educació en valors…
Pots continuar treballant més temes relacionats amb el fet de ser ciutadans actius en la sessió 8 del llibre d’Educació en valors del tercer cicle de Primària, i sobre la solidaritat i la participació ciutadana en la sessió 30 del llibre d’Educació en valors d’ESO.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt les activitats? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat
Vols rebre la versió descarregable d’aquesta notícia?
Com sempre, excel·lent treball.
Gràcies
no m’agradat perque es molt facil *se va epicamente*