Jocs Olímpics d’hivern

7 febr. 22 | La Notícia de la Setmana

Des del dia 4 de febrer s’estan celebrant a la Xina, amb unes certes dificultats, els Jocs Olímpics d’hivern de Beijing 2022. Per altra banda, l’any 2030 es podrien celebrar els Jocs Olímpics d’hivern Pirineus-Barcelona. Aquesta candidatura pot patir dificultats similars als jocs actuals?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: ANALITZEU QUINES DIFICULTATS TROBEN ELS JOCS OLÍMPICS D’HIVERN.

1. Investigueu quines són les polèmiques que acompanyen la celebració dels Jocs de Beijing 2022: 

  • Les condicions climàtiques i ambientals que hi ha en aquest moment són les idònies per celebrar uns Jocs Olímpics d’hivern?
  • Tots els països que hi competeixen hi participen amb una representació completa?

2. Investigueu si polèmiques com les dels Jocs de Beijing poden tenir un paral·lelisme en els de la candidatura Pirineus-Barcelona 2030.

  • Quins problemes climàtics i ambientals es podrien donar segons les persones que s’oposen a aquests Jocs? Quines respostes donen els partidaris de celebrar-los?
  • Quins beneficis s’argumenta que aportaria la celebració d’aquests Jocs?
  • A més dels del primer punt, hi ha altres motius d’oposició?

3. Si els Jocs d’hivern s’integressin amb els Jocs Olímpic d’estiu i se celebressin al mateix temps, es resoldria alguna d’aquestes dificultats? Per què es fan per separat?

Notes per al docent:

1. La falta de neu és un problema en els Jocs de Beijing, i se soluciona amb la generació de neu artificial. Aquesta alternativa ha generat polèmica, ja que calen grans quantitats d’aigua i energia per dur-la a terme, i es qüestiona la seva procedència. Com ha passat altres vegades en els Jocs Olímpics, hi ha països que protesten contra algun aspecte de la política del país amfitrió amb boicots totals o parcials. Per exemple, els EUA hi han enviat els esportistes però no la delegació que normalment els acompanya (diplomàtics, directius de les federacions, etc.).

2. Les persones contràries a la celebració dels Jocs Pirineus-Barcelona 2030 avisen que les previsions d’evolució climàtica indiquen que és difícil garantir que hi haurà prou neu. La situació podria ser la mateixa que veiem ara a Beijing 2022 i fins i tot més greu. En canvi, els partidaris dels Jocs fan propostes com per exemple distribuir les diferents seus en un territori molt més gran. Aquest territori podria incloure el Pirineu aragonès, Andorra, el vessant dels Pirineus que pertany a l’estat francès i fins i tot la zona de Sarajevo o els Alps. Els beneficis que s’atribueixen a aquests Jocs serien sobretot d’ordre econòmic: les inversions per fer-los representarien un impuls important per al desenvolupament del territori amb nous serveis, comunicacions i equipaments. En oposició han aparegut dos fronts: per una banda, hi ha qui diu que el model de desenvolupament que propicien aquesta mena d’esdeveniments no és sostenible, i per l’altra hi ha hagut polèmiques d’ordre polític pel que fa a qui lidera aquesta iniciativa.

3. El projecte original de la restauració dels Jocs Olímpics era reunir participants de diferents esports i disciplines en una sèrie de competicions que es duen a terme en el mateix lloc i els mateixos dies. Quan, més tard, s’hi van voler incorporar esports d’hivern, es va veure que no es podria fer perquè les condicions ambientals que es requereixen són molt específiques i incompatibles amb les competicions dels Jocs d’estiu. Per exemple, es fa difícil pensar que en unes mateixes condicions es pot competir en una marató i en un descens d’eslàlom.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat