Primer trasplantament d’un cor de porc a una persona

18 gen. 22 | La Notícia de la Setmana

El dia 7 de gener es va fer el primer trasplantament a una persona d’un cor de porc modificat genèticament. Aquesta persona patia una malaltia cardíaca incurable i va decidir sotmetre’s a una operació singular, amb un risc elevat de mort, perquè no tenia opció a cap altre tractament. Per què se’n parla tant, d’aquest trasplantament, que ha estat titllat d’històric?

Si ets tutora o tutor…

Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:

REPTE: DOCUMENTEU-VOS SOBRE LES CARACTERÍSTIQUES D’AQUEST PROCEDIMENT QUIRÚRGIC EXCEPCIONAL I DEBATEU ELS PROBLEMES ÈTICS ASSOCIATS.

1. Investigueu què vol dir que el cor trasplantat estava modificat genèticament.

Us ajudarà fixar-vos en aquests dibuixos, que mostren quatre fases:

En la primera es veu com s’elimina un tros d’ADN del nucli d’una cèl·lula de porc. En la segona, les cèl·lules modificades comencen a formar embrions. La tercera representa el creixement de porcs amb aquesta alteració dels gens. La quarta i última, el trasplantament del cor d’un d’aquests porcs a una persona.

  • Aquest tipus de trasplantament s’anomena exotrasplantament. Esbrineu què significa aquesta paraula i com s’ha format i expliqueu-ho.

2. Esbrineu amb quins animals es va experimentar la possibilitat de rebuig dels cors de porc modificats genèticament.

  • Èticament, és el mateix experimentar amb una espècie animal, com per exemple una mosca, o una altra, com una granota?
  • I si les espècies són mamífers? És el mateix experimentar amb un rosegador que fer-ho amb un primat?

3. Informeu-vos sobre la Llei 17/2021. Aquesta modificació del codi civil estableix que els animals deixen de ser coses a efectes jurídics i els reconeix com a éssers sensibles.

Aquesta nova llei afectarà, per exemple, la custòdia dels animals de companyia en cas de separació de les persones amb qui conviuen, o el seu embargament.

  • Penseu que aquesta llei hauria de protegir també els animals que es fan servir en els laboratoris? I els animals de les granges? Fixeu-vos en les dues fotografies següents, on podeu veure un porc com a animal de companyia (en aquest cas la mascota de l’actor i director de cinema George Clooney) i els porcs d’una granja:
  • La manipulació de porcs per obtenir òrgans per als humans s’hauria de considerar un cas de maltractament animal?

 

Notes per al docent:

1. La modificació genètica de les cèl·lules del cor del porc consisteix a eliminar-ne alguns gens que podrien ocasionar un rebuig per part de la persona que rep el cor. Una vegada manipulat el genoma d’aquestes cèl·lules, que són embrionàries, s’implanten en femelles perquè tinguin cries amb els cors ja modificats genèticament. Després de controlar el creixement sa dels nous porcs, es traurà el cor d’un porc per trasplantar-lo a la persona que el necessita. Tot i aquesta manipulació genètica, el pacient haurà de prendre medicaments immunosupressors per evitar el rebuig del nou cor. Penseu que ja se n’ha de prendre quan el cor rebut és el d’una altra persona. Amb el cor d’un porc, doncs, cal controlar encara més les reaccions dels sistema immunitari del pacient receptor per evitar el rebuig.

Un exotrasplantament és un trasplantament entre individus d’espècies diferents. El terme es forma amb el prefix exo-, que ve del grec i significa “de fora”, en aquest cas de fora de la mateixa espècie.

2. Abans de fer l’operació quirúrgica amb una persona, els científics que treballen en aquest experiment van fer proves amb altres primats, els babuïns.

3. El debat ètic sobre aquests experiments està servit: per una banda, és dur acceptar que alguns animals hagin d’acabar sent poc més que recipients per a òrgans destinats a substituir òrgans defectuosos en les persones. A més, tampoc podem oblidar que aquests experiments demanen el sacrifici d’altres primats abans de posar-los en pràctica amb persones. En canvi, tampoc podem ignorar que si aquestes intervencions quirúrgiques tenen èxit, es podrà salvar la vida de milers de persones que moren cada any per no haver pogut rebre un òrgan humà.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat