Coneguem el senyal d’ajuda per maltractament
Saber realitzar un senzill moviment amb les mans que simbolitzi perill ens pot ajudar en casos compromesos i delicats. Si aprenem a fer-ho quan practiquem submarinisme, per què no aprendre algun gest per demanar socors en altres situacions?
Aquesta setmana us proposem aprendre el símbol que s’ha difós els darrers dies, a tot el món, per demanar ajuda en cas de patir maltractament.
Si ets tutora o tutor…
Et proposem que treballis aquest repte amb els teus alumnes:
REPTE: ASSAGEU EL SENYAL QUE AVISA, D’UNA MANERA MOLT DISCRETA, QUE ES PATEIX MALTRACTAMENT.
1. Mireu aquests dos vídeos que mostren el gest que es pot fer per demanar ajuda quan s’és víctima de maltractament:
Vídeo difós per Signal for help.
Notícia que inclou el vídeo difós pel cos dels Mossos.
Tot seguit, responeu aquesta pregunta:
- Per què s’ha creat aquest signe amb les mans per demanar socors en cas de maltractament? No n’hi ha prou de posar una denúncia per escrit o de viva veu, o d’enviar un missatge de WhatsApp o un correu electrònic…? Quin problema hi pot haver amb aquests mètodes?
2. Per grups, assageu el gest i assegureu-vos que el sabeu fer correctament.
Feu el moviment amb la mà que vulgueu i repetiu-lo unes quantes vegades. Els companys i les companyes us diran si el feu bé i si el feu d’una manera prou dissimulada, sense que altres persones el vegin. Heu d’aconseguir fer l’avís de socors sense que ningú el pugui impedir.
3. Busqueu emoticones de WhatsApp que representen signes que es fan amb les mans i digueu què vol dir cada una.
- Quines emoticones noves afegiríeu per casos d’emergència?
4. Llegiu aquest text sobre com demanar ajuda quan es fa submarinisme:
Quan es fa submarinisme s’han de conèixer bé els senyals que ens permetran demanar ajuda o comunicar que tenim algun problema. Per exemple, si ens trobem a la superfície i volem indicar que tenim un problema només hem de moure el braç de banda a banda. En canvi, si se’ns ha acabat l’aire de la bombona i encara estem fent la immersió, hem de situar la mà plana amb el palmell mirant avall i perpendicular a la base del coll.
- Quins altres codis de signes amb les mans es fan servir?
- En quines altres situacions pot ser útil o recomanable un sistema de comunicació basat en signes o gestos?
Notes per al docent:
- Encara que la situació de violència es pot denunciar de diverses maneres, molt sovint el maltractador exerceix un control extrem sobre la seva víctima i vigila amb quines persones parla o s’escriu, i què li diu. La comunicació visual que s’aconsegueix amb un símbol fet amb les mans és més fàcil que s’escapi d’aquest control.
- És possible que a l’escola hagueu representat accidents per aprendre els primers auxilis que poden ajudar persones ferides. Per exemple, sovint es representen amb pintura vermella petites hemorràgies nasals per simular com socórrer els nens i nenes que en pateixen a causa d’un cop. En aquesta activitat cal que decidiu quin nombre d’alumnes conforma cada grup de representació. És interessant representar una situació al més realista possible i, per tant, caldran un mínim de tres persones per grup: la víctima, l’abusador i la persona receptora del senyal de socors.
- Podeu trobar les emoticones de mans en aquesta adreça. En aquest article trobareu quin és el procediment per sol·licitar que s’incorpori una nova emoticona a la llista internacional.
- Els llenguatges de signes més estesos són els que fan servir les persones amb deficiències auditives. Trobareu informació sobre la llengua de signes catalana en aquest web de la Generalitat. També es fan servir llenguatges de signes en les operacions de rescat en les quals el soroll ambiental impedeix la comunicació oral. En teniu una mostra en aquest article del web de la BBC.
Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat