Certificat de vacunació, sí o no?

1 març 21 | La Notícia de la Setmana

Aquests dies es parla molt de si serà convenient o necessari controlar el moviment de persones per la Unió Europea aquest estiu, i de com s’hauria de fer si és el cas. Alguns països demanen la lliure circulació de les persones sempre que es pugui demostrar que estan vacunades, tenen anticossos (perquè han passat la malaltia) o l’informe mèdic d’una PCR negativa ben recent. Altres països no ho veuen tan clar, perquè els preocupa que hi hagi discriminació envers les persones que no estiguin vacunades. Què en penseu?

Si ets profe de ciències…

Et proposem que treballis aquest repte amb l’alumnat:

REPTE: ELABOREU UN DOCUMENT O UN PROTOCOL QUE FACILITI ELS VIATGES AQUEST ESTIU

Cada estiu augmenten els desplaçaments a tot el món. Als viatges relacionats amb diversos tipus de feina s’hi sumen els de plaer. Turistes de tot arreu viatgen a zones que volen conèixer més profundament o, senzillament, es desplacen fins a llocs on podran descansar i gaudir de la platja, la muntanya, les ciutats o qualsevol altre ambient on es trobin a gust.

1. Imagineu que sou les persones responsables de decidir quins controls caldrà establir entre els estats de la Unió Europea per garantir la mobilitat dels seus habitants sense posar-los en perill a causa de la Covid-19.

 

2. Debateu els punts que caldrà tenir molt presents:

  • Creieu que el fet de comptar amb certificats de vacunació seria suficient per evitar una quarta onada de transmissió del SARS-CoV-2?
  • Permetre els desplaçaments de manera controlada pot ser una mesura útil per donar un respir als negocis que depenen del sector econòmic del turisme?
  • Amb independència dels índexs de transmissió del coronavirus, el certificat de vacunació pot substituir l’ús de la mascareta, el rentat de mans, la distància entre persones i la ventilació dels espais tancats?
  • Si una persona no es pot vacunar quan vol, sinó que li cal esperar la campanya de vacunació de la seva franja d’edat o del seu grup professional, és just que se li exigeixi un certificat per poder viatjar?
  • Seria fiable el certificat de vacunació si es demostrés que les persones vacunades, tot i estar protegides de la Covid 19, podrien tenir capacitat de contagi? Expliqueu-ho.

 

3. Decidiu, finalment, el protocol que caldrà seguir per desplaçar-se d’un estat a un altre.

  • Aquest protocol inclourà exigir un certificat de vacunació?
  • Quines instruccions hauran de seguir els cossos de seguretat dels diferents estats, encarregats del control fronterer?
  • Quines instruccions hauran de seguir les persones que, per feina o per turisme, viatgin d’un estat a un altre?

Notes per al docent

Cal que l’alumnat justifiqui la resposta que triï. Demaneu que acompanyin el text que defineixi el protocol amb arguments clars.

Un dels aspectes que pot donar joc al debat és valorar si els certificats de vacunació han de ser simplement informatius de l’estat sanitari d’una persona (com els carnets de vacunació infantils, que recullen les vacunes que s’han rebut, però que no és obligatori per a fer res) o si han de servir com a document d’autorització per a emprendre una activitat determinada (com el carnet de conduir, que és imprescindible per dur un vehicle). Ho podeu introduir a partir dels exemples esmentats.

Teniu suggeriments, dubtes, crítiques? Com heu resolt el repte? Si voleu contactar amb l’equip de “La Notícia de la Setmana”, escriviu-nos amb el títol “Comentaris sobre La Notícia de la Setmana” a aquesta adreça: comunicacio@enciclopedia.cat