Mascaretes i caretes
Si ets tutora o tutor…
Et proposem una primera activitat per a reforçar el coneixement dels nois i les noies sobre els diferents tipus de mascaretes filtrants, les seves funcions i el seu ús correcte. I una segona activitat per fer una recerca amb l’objectiu que s’adonin dels múltiples papers que han tingut les màscares o caretes en les diferents societats humanes.
1 Saps quins tipus de mascaretes filtrants hi ha i en què es distingeixen? Fes una recerca d’informació per a respondre aquestes preguntes:
- Quins grups de mascaretes es poden fer servir i quines varietats en formen part? Pots començar a informar-te en aquesta pàgina de CanalSalut, de la Generalitat.
- Quins graus de protecció proporciona cada tipus, tant per l’usuari com per la gent que l’envolta?
- Què has de revisar, per assegurar-te que la duus ben posada? Explica el procediment per posar-la i treure-la sense perill.
- La mascareta és una protecció suficient, que ens permet despreocupar-nos d’evitar el contacte amb altres persones?
Hi ha diferents classificacions sobre les màscares filtrants. La primera divisió és entre les que són per filtrar fums i partícules, d’ús industrial, i les sanitàries, que tenen per objectiu reduir o impedir el pas d’alguns tipus d’agents infecciosos. Entre les primeres, hi ha les màscares que es fan servir per treballar en ambients de pols o entre fums potencialment tòxics. Les d’ús sanitari es classifiquen en tres grups: les higièniques o casolanes, com les fetes a casa amb roba, que impedeixen el pas de les gotes d’aigua que exhalem en respirar (amb tot el que poden dur), les quirúrgiques, per impedir que qui la porta llanci a l’aire bacteris o virus, i les autofiltrants, que es classifiquen en els tipus FFP1, FFP2 i FFP3 segons el grau de protecció que asseguren a qui la porta contra agents exteriors.
Pel que fa al seu ús, és important que s’ajustin bé a la cara i que tapin nas i boca, de manera que l’aire que respirem no pugui passar pels costats del teixit de la màscara. També cal treure-la amb cura de no tocar la superfície exterior, i cal saber que poden ser d’un sol ús o reutilitzables, amb algun procediment de desinfecció. En tot cas, no elimina la necessitat de seguir les indicacions sobre evitar contactes amb les persones que no passen el confinament amb nosaltres, a casa.
2 Les persones obtenim molta informació dels altres només veient les expressions de les seves cares: podem saber si estan contents, tristos o avorrits (d’estar confinats a casa, per exemple). Si algú es troba malament, moltes vegades es veu que “fa mala cara”. Les màscares tallen aquesta via de comunicació amb diferents propòsits: saps quins són?
- Abans que res, recordes quines màscares has portat per Carnestoltes o en alguna altra festa?
- Quines funcions tenen les màscares? Pots començar a buscar informació a la pàgina del terme careta, de la Viquipèdia.
- Entra a Internet i mira de trobar imatges de màscares tradicionals, procurant que n’hi hagi de diferents tipus i èpoques, i almenys una de cada continent. Quan les tinguis reunides, posa-les en un document, amb la informació de cadascuna. Quina t’agrada més? N’hi ha alguna que t’hagi impressionat?
- Molts herois i heroïnes de ficció, com Batman, oculten la seva autèntica identitat amb una màscara, mentre que d’altres, com Wonder Woman, es veu que tant els fa que les coneguin i van pel món amb la cara descoberta. Fes un llistat de personatges emmascarats i una altra d’herois i heroïnes no tan vergonyosos…
- Saps d’on ve la paraula persona? Mira de trobar l’etimologia d’aquest mot i veuràs si en són d’importants les caretes!
La paraula persona ve del llatí persona (qui ho hauria dit!), que és la denominació de les màscares que feien servir els actors al teatre, per representar el tret de caràcter més característic del seu personatge.