No és el mateix confinats que confitats
Continuem confinats a casa amb les sortides limitades als casos de necessitat. Si hi ha una activitat que no podem deixar de fer és menjar, de manera que anar a comprar aliments és un dels motius oficialment reconeguts que justifiquen sortir al carrer. De tota manera, s’aconsella planificar les compres per reduir al màxim les vegades que se surt a comprar, i així reduir la probabilitat d’exposició al coronavirus. No és aconsellable, doncs, sortir cada dia per comprar aliments frescos. En canvi, hem de consumir productes que es pugui tenir emmagatzemats algun temps, com els confitats. Aquesta setmana us proposem investigar quines tècniques es fan servir perquè els aliments es conservin més temps sense fer-se malbé.
Si ets profe de ciències naturals o tutor…
Et proposem un guió d’investigació perquè els nois i noies coneguin els mètodes de conservació dels aliments i els seus fonaments, i què cal tenir en compte a l’hora de consumir els productes tractats amb aquests procediments.
1 Llegeix l’article Conservar els aliments, de la revista Eix¸ publicada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, i prepara una taula sobre aquestes tècniques que doni resposta a aquests aspectes:
- En què consisteix cada tècnica? A quins tractaments sotmet els aliments?
- Com es classifiquen les diferents tècniques?
- Quins tipus d’aliments són els que es conserven millor amb aquest mètode?
- Durant quant de temps es pot mantenir l’aliment en bones condicions?
2 Afegeix a la taula les dades principals sobre les qüestions següents:
Encara que l’objectiu comú de totes aquestes tècniques és fer que es pugui consumir un aliment força temps després de tractar-lo, sempre hi ha una certa alteració de les seves propietats que fa que algunes de les qualitats alimentàries canviïn; per això sempre es recomana consumir preferentment aliments frescos!
- Quins són els canvis nutricionals que provoca cada mètode? Afegeix o elimina algun tipus de components?
- Quines limitacions s’han de tenir en compte quan es cuinen o consumeixen aquests productes? Cada quant es poden incloure en la dieta habitual: cada dia, un o dos cops per setmana o encara menys sovint?
Nota per al docent:
Si vols ajudar el teu alumnat a trobar informació sobre aquest segon apartat, pots donar-los com a referència l’article Coneixes els pros i els contres dels mètodes de conservació més habituals?
3 Amb tot el que has après fins aquí, et plantegem un repte: fes un menú setmanal en què s’inclogui a cada àpat almenys un producte alimentari al qual se li hagi aplicat una tècnica de conservació.
Procura que sigui una dieta equilibrada! Bon profit!