Per què els estornells (i altres animals) es desplacen en grans grups?
Si ets profe de ciències naturals…
Et proposem una lectura que ajuda a entendre per què hi ha animals que viuen, es desplacen i viatgen en grup, i una activitat més de recerca.
1 Llegiu aquests exemples sobre animals que es desplacen en grup:
A les sabanes, a les praderies i a les estepes, on viuen gran quantitat d’herbívors, un animal sol és una presa fàcil per als seus depredadors. I si és jove, encara més. Aquest mateix animal, acompanyat d’un grup d’adults de la seva espècie està molt més protegit. A les praderies i les estepes hi ha poblacions de cavalls que es defensen dels llops disposant-se en cercle, d’esquena als depredadors i envoltant els petits, que queden protegits al centre d’aquesta formació. A les sabanes, els búfals, els nyus i les zebres també adopten aquesta estratègia. I moltes gaseles s’avisen de seguida que una d’elles detecta un depredador.
2 Busqueu a la premsa d’aquesta última setmana quin dels animals dels quals us acabem de parlar està provocant un problema gravíssim en una zona de l’Àfrica.
- De quin animal es tracta?
- Per què fa respecte?
- Quin problema està causant?
Una llagosta pesa uns 2 grams, i pot menjar aquesta mateixa massa dels vegetals dels quals s’alimenta cada dia. Un eixam de 100.000.000 (cent milions!) de llagostes, que no és dels més grans que s’han vist, poden menjar cada dia 200.000.000 de grams (o 200.000 quilos, o dues-centes tones, com preferiu, és el mateix) de fulles de cultius cada dia! Fixeu-vos que la por que fan aquestes plagues no és perquè ens puguin fer mal directament a nosaltres (no són carnívores, les llagostes) sinó perquè poden causar pèrdues terribles en els cultius de cereals i hortalisses dels quals ens alimentem.
- Quina zona està afectant? Marqueu-la en el mapa:
Contrasteu les vostres respostes amb el que explica aquesta notícia del diari Ara.
Teniu informació molt extensa i amb suport gràfic en aquesta altra notícia de La Vanguardia.