Un soroll misteriós

14 gen. 19 | La Notícia de la Setmana

Finalment, s’ha resolt el misteri relacionat amb la denúncia que van fer 26 diplomàtics nord-americans que treballaven a Cuba. Fa uns dies, aquests diplomàtics van fer saber que s’havien detectat casos de malestar general a causa d’uns sorolls molt molestos que no sabien d’on provenien. Les denúncies van aixecar la sospita que els sons podien ser fruit d’un atac amb tecnologia avançada dels serveis secrets cubans per incomodar els diplomàtics dels EUA.

Si ets tutora o tutor d’un grup…

Et proposem una activitat per resoldre l’enigma:

1 Llegiu:

A principis de la setmana passada es va fer saber que l’estudi de l’única gravació que s’havia presentat com a prova dels “atacs sònics” havia permès descobrir que aquests no corresponien a cap tipus d’arma secreta o misteriosa sinó que tenien un origen molt diferent.

2 Escolteu la gravació i plantegeu les vostres hipòtesis: quin pot ser l’origen del so?

  • Quines hipòtesis heu plantejat?
  • Alguna s’acosta a la resposta correcta?
(Nota pel docent al final de l’entrada.)

Si ets profe de naturals…

Et proposem una activitat per definir més bé el concepte de contaminació acústica:

1. Llegiu aquest text i responeu:

Encara que aquest grill emet un so natural, ja heu pogut comprovar que la intensitat i el to del so pot arribar a ser molt molest. Quan un so produeix malestar a qui l’escolta, parlem de soroll, i la suma de sorolls continuats és la contaminació acústica.
  • Com es mesura la intensitat d’un so?
  • A partir de quina intensitat es considera que un so és nociu?

2. Feu una pràctica de mesura de sons (hi ha aplicacions gratuïtes de telefonia mòbil que mesuren la intensitat dels sons) en diferents espais del vostre entorn.

(Nota pel docent al final de l’entrada.)
  • En quins llocs hi ha pics de contaminació acústica?
  • Alguna vegada has anat a un concert o has estat molt a prop dels altaveus sentint música? Què has notat quan has parat d’escoltar-la? És la mateixa sensació que quan sents petards molt forts per una revetlla?
  • Quin és el llindar del dolor en decibels?
  • Quines lesions es poden produir si se sobrepassa aquest llindar?
  • Tots els éssers vius tenen el mateix llindar?
  • Quina recomanació donaríeu a una persona que escolta música amb auriculars?

Si ets profe de llengües…

Et proposem una activitat sobre sons i onomatopeies:

1. Feu una cerca dels noms que tenen els sons que emeten els animals. Trobeu un mínim de deu noms de veu d’animals diferents.

Exemples: el grill carrasqueja, el gos borda, la granota rauca…

 

2. Busqueu les onomatopeies de les veus de deu animals (podeu aprofitar-ne de la llista de l’activitat anterior) i mireu de trobar com es representen en altres llengües:

  • Quines us semblen més ben trobades, és a dir, quines reprodueixen més bé el so de l’animal que li correspon?
  • Per a què us pot ser útil conèixer aquestes onomatopeies? Poseu-ne un parell d’exemples.
  • Esbrineu si hi ha algun repositori, diccionari, pàgina web, etc. que pugui servir de font per conèixer altres veus i onomatopeies.
Notes per als docents: 
Aviseu els alumnes que si algú ja coneix la notícia esperi una estona abans de donar la solució: els sons corresponen al cant dels grills de l’espècie Anurogryllus celerinictus durant l’època d’aparellament.
Fixeu-vos en aquesta taula que us hem preparat per graduar, amb exemples, sons que van des dels més suaus fins als més intensos. Us ajudarà a comparar la intensitat de diferents sons. Fixeu-vos, per exemple, que a la part inferior de la taula hi ha sons molt suaus i agradables: els sons que fem en inspirar i expirar, la remor del mar o del moviment de les fulles dels arbres… I a l’altre extrem, el superior, hi trobareu els sons més intensos, com els produïts per trons i volcans en erupció.

El so ens pot fer sentir dolor i fins i tot ens pot ocasionar lesions greus que en algun cas poden representar la pèrdua d’oïda. El llindar del dolor se situa en els 140 decibels. Ara bé, si sentim un so de més de 110 decibels durant més d’un minut i mig també estem en perill de patir una lesió auditiva greu. Compte, doncs, a quin volum escoltem les nostres cançons preferides, sobretot si ho fem amb els auriculars!