Minerals de sang
El Mobile World Congress que es va celebrar a Barcelona del 22 al 25 de febrer va acaparar bona part de les notícies dels mitjans de comunicació. En unes jornades paral·leles, coordinades sota el lema “Plantem cara al Mobile World Congress”, es va parlar molt, també, d’altres iniciatives, com per exemple la que vol lluitar perquè els minerals necessaris per a la fabricació d’alguns dels components electrònics dels telèfons mòbils tinguin garantit un origen d’extracció reglat. Se sap que el coltan, un d’aquests minerals, mescla de columbita i tantalita, es ven d’una manera il·legal en diversos països de l’Àfrica, com el Congo, Uganda i Ruanda.
Per què es parla de ‘minerals de sang’?
A la regió del Kivu, a l’est del Congo, al cor de l’Àfrica, se succeeixen robatoris molt violents del coltan que s’extreu de les seves mines. Aquesta violència, sovint repercuteix directament en el benestar de la població civil. I, com sempre, allà on hi ha conflictes armats, les dones i els nens són els que en pateixen els efectes més greus.
Et proposem una activitat perquè calculeu la quantitat de tantali (mineral que s’obté a partir del coltan) que es necessita per a construir un mòbil.
1 Calculeu la massa dels mòbils que teniu entre tots els companys de classe:
- Aconseguiu una balança que tingui força precisió (al laboratori de ciències de l’escola segur que en teniu una).
- Peseu els mòbils en la balança i enregistreu les dades que aneu obtenint.
- Calculeu la mitjana aritmètica de les dades per a saber quant pesa, de mitjana, un mòbil.
2 Consulteu la web de xarxanet i trobeu el percentatge aproximat de la massa de cada mòbil que correspon al tantali.
3 Si voleu, calculeu ara la quantitat de tantali que ha fet falta per fabricar la quantitat de mòbils que es fan servir al món.
- Recupereu les dades sobre el nombre d’usuaris de telefonia mòbil a nivell mundial que ja vàreu obtenir en treballar la notícia de la setmana passada.
- Si no les teniu, entreu a la pàgina del banc de dades del Banc Mundial
- Feu servir el buscador d’indicadors per a cercar dades sobre el nombre d’usuaris de telefonia mòbil. Penseu que ho heu d’introduir en anglès.
- Busqueu la manera de descarregar les dades en format Excel.
I en els nostres llibres de text…
En el llibre Matemàtiques 1 ESO, de la col·lecció Atòmium, la unitat 6 tracta de les relacions, i treballa els percentatges, concepte que necessites per a completar algun dels apartats de l’activitat.
Et proposem que us informeu sobre la Guerra del coltan i prepareu un debat per a parlar d’aquest tema.
1 Podeu consultar alguns documents de referència:
- Article de la Viquipèdia sobre els conflictes de l’est del Congo.
- Article de la Viquipèdia sobre el coltan.
- Article periodístic sobre els conflictes bèlics associats a l’obtenció de coltan en les mines del Congo.
- Article enciclopèdic sobre el coltan.
2 Proposeu reflexionar i parlar sobre el tema a l’aula. Aquestes qüestions us hi poden ajudar:
- Per què creieu que hi ha un mercat il·legal de coltan?
- Què caldria fer per a aturar aquests negocis il·legals? Què creus que és millor: incrementar la presió policial contra els traficants o fer-ho contra els compradors que saben que l’origen del que compren és incert?
- Quantes morts ha causat la Guerra del coltan fins ara?
- Saps què són els nens soldat?
- Què podem fer nosaltres? Quines accions són al nostre abast per contribuir a reduir el problema?
Al llibre de Cultura i valors ètics 2n d’ESO de la col·lecció Atòmium (en preparació, que sortirà el mes d’abril del 2016) hi ha una sessió dedicada a la guerra i el desenvolupament que us servirà per parlar dels conflictes bèl·lics, la desigualtat i l’objectiu de l’eradicació de la pobresa.
3 Informeu-vos sobre iniciatives que poden representar una reducció de la demanda de components com el coltan, com per exemple el reciclatge de mòbils:
- Campanya d’OXFAM Intermon per a incentivar el reciclatge de mòbils.
- Article periodístic sobre el reciclatge de mòbils.
I en els nostres llibres de text…
En el llibre de Cultura i valors ètics de 1r d’ESO de la col·leció Atòmium hi ha una sessió dedicada a una actitud cada vegada més necessària en el món en què vivim: Un cop més, reduir, reutilitzar, reciclar.
Trackbacks/Pingbacks