El segon trimestre arrenca i “La Notícia de la Setmana” reprèn la seva activitat proposant-vos tres temes per treballar la primera setmana de classe.

Et proposem una activitat per treballar el simbolisme dels colors.

1 Llegeix:

A la campanya electoral de les eleccions del passat 21 de desembre va ser notícia destacada la polèmica al voltant de l’ús del color groc en alguns espais públics, perquè se li atribuïa una significació política molt determinada. També va ser notícia el color carbassa, relacionat amb una altra tendència. Dos exemples tradicionals, molt estesos, són l’associació del color verd amb els moviments ecologistes i la del color vermell amb els moviments comunistes.

Aquest tipus d’atribució d’un simbolisme a un color no és cap cosa estranya. Tradicionalment, cada cultura ha associat diferents conceptes als diferents colors, i de vegades no han coincidit entre ells. Per exemple, a occident és comú fer servir el color negre per expressar el dol mentre que a orient moltes vegades s’expressa amb el color blanc.

2 Investigueu per la xarxa algunes associacions entre colors i emocions, conceptes, sentiments… i contesteu aquestes preguntes:

  1. Quin color s’associa amb més freqüència al perill? I a la natura?
  2. A què s’associa el color rosa? I el color lila?
  3. Et sembla que el color de les fitxes del joc del Trivial s’ha triat a l’atzar? I el color de les fitxes del parxís?
  4. Quin és el color de l’any 2018 segons l’empresa Pantone? Quines qualitats li atribueixen?
  5. Creieu que realment els colors poden significar idees o conceptes?

NOTA PER AL PROFESSORAT: L’objectiu d’aquesta activitat és que l’alumnat arribi a adonar-se que els colors, per ells mateixos, no tenen un significat predeterminat i universal, sinó que les relacions entre colors i conceptes són atribucions arbitràries que poden canviar segons el lloc i l’època.


 

 Us proposem una activitat sobre la tradició de les innocentades.

Cada 28 de desembre se celebra el dia del Sants Innocents. Aquest dia és costum fer petites bromes que la cultura demana que s’acceptin amb alegria. En el món de la premsa això es duu a terme publicant notícies falses que de vegades costen de reconèixer i que es desmenteixen el dia següent.

1 Busqueu a la premsa del dia 28 de desembre de 2017 algunes d’aquestes notícies. Poseu-les en comú i voteu quina us ha fet més gràcia.

2 Digues si has fet o has rebut alguna innocentada el dia 28. Poseu-les també en comú i voteu la que considereu més original.

3 Investigueu i expliqueu quin és l’origen d’aquesta tradició i quin fet es vol recordar amb el dia dels Sants Innocents.


Et proposem una activitat sobre l’asteroide Oumuamua, que ha entrat i abandonat el nostre sistema solar a gran velocitat.

1  Llegeix aquestes dues notícies sobre l’asteroide Oumuamua i respon les preguntes següents:

  1. Per què s’ha considerat tan especial aquest objecte?
  2. Quines opcions s’han considerat sobre la seva naturalesa?
  3. D’on ve el nom d’aquest asteroide?

NOTA PEL PROFESSOR: El nom és d’origen hawaià i significa “explorador”.


2 Observeu aquesta animació de l’asteroide Oumuamua i expliqueu per què canvia la trajectòria després de passar “a prop” del Sol.