Tothom parla del joc del calamar!
I els jocs al pati, què?
Ja sabem que fa il·lusió que arribi un joc nou al pati de l’escola. També sabem que, si tothom a classe vol jugar al joc del calamar, és molt difícil quedar-se’n al marge. El problema d’aquest joc és que reprodueix conductes violentes que es veuen a la sèrie. Si us hi fixeu, s’assembla molt a 1, 2, 3, pica paret. Però, en aquesta versió, qui perd és eliminat fent veure que li disparen un tret; en alguns casos, fins i tot rep cops de puny… Juguem per divertir-nos, no per patir! I no fa cap gràcia que ens peguin, oi?
Així doncs, allunyeu-vos de sèries i jocs que us poden fer mal. Teniu un munt d’alternatives que us faran riure i aprendre coses! I si voleu veure calamars, hi ha un munt de documentals que podeu veure!
- La polèmica amb El joc del calamar s’ha estès tan ràpidament que, a hores d’ara, gairebé tothom coneix l’argument d’aquesta sèrie sud-coreana marcada per altes dosis de violència. Centenars de persones amb problemes econòmics greus són convidades a participar en una mena de concurs amb un premi molt atractiu. Els participants han d’anar superant un seguit de proves basades en jocs infantils; si fallen, són executats. Trobareu la sèrie a Netflix.
- En aquest comunicat, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya demana a les famílies que no deixin veure El joc de calamar als menors de 16 anys perquè conté continguts perjudicials i els recorda que poden aplicar el control parental.
- Aquest article del Diari de l’Educació destaca el paper clau de la família a l’hora de preservar els infants de continguts inadequats i d’ajudar-los a fer una bona gestió del temps que dediquen a les pantalles digitals. A més, planteja l’entrada d’aquesta sèrie a les aules com una oportunitat per parlar de valors i per transmetre a l’alumnat una forma de veure el món no violenta.
- La Fundación ANAR, dedicada a la promoció i defensa dels drets de nens i adolescents en situació de risc, ha elaborat un decàleg per a pares i mares amb consells sobre com actuar davant sèries de contingut violent com El joc del calamar.
- Com podeu saber si la sèrie o la pel·lícula que voleu mirar és per a vosaltres?
- Què pot passar, si mireu una sèrie o una pel·lícula per a més grans?
- Quines sèries mireu? Quina és la vostra preferida?
- En quin moment del dia mireu sèries? Ho feu sols o amb la família?
- On mireu les sèries: a la televisió, a l’ordinador, a la tauleta, al mòbil? I a més de sèries, quines altres coses us agrada mirar?
- Quan jugueu al pati, quins jocs us agraden més: els jocs on uns guanyen i els altres perden, o els jocs on tothom s’ajuda i guanyen tots?
- Parlem dels jocs on uns guanyen i els altres perden. Us agrada, quan us toca perdre? Imagineu que els guanyadors es riguessin de vosaltres perquè heu perdut i us peguessin. Com us sentiríeu?
Amb l’alumnat dels cicles mitjà i superior:
- Com podeu saber si una sèrie, pel·lícula o videojoc és convenient per a la vostra edat?
- Us sembla bé que hi hagi continguts per a diferents edats? Si teniu germans o cosins més petits, creieu que haurien de poder veure el mateix que veieu vosaltres?
- Què pot passar, si mireu continguts recomanats per a més grans?
- El joc del calamar no està recomanada per a menors de 16 anys però hi ha nens i nenes de la vostra edat que l’han vista. Alguns, amb els pares; d’altres, sols. Què en penseu?
- Heu vist la sèrie? Què us va semblar? Què us va fer sentir?
- Potser no heu vist la sèrie però els vostres amics i amigues sí que ho han fet. Què n’opineu? Creieu que és imprescindible veure una sèrie o fer un repte de TikTok, per exemple, perquè tothom ho fa?
- Per què pot ser perillós reproduir les conductes violentes de la sèrie quan es juga a l’hora del pati, sobretot si ho fan nens i nenes de cursos inferiors?
Juguem tots a l’una? (cicle inicial)
1 Quants jocs coneixeu on tothom s’ajuda i guanyen tots? Segur que si hi penseu una mica entre tots us en surten molts! Aneu dient el nom de cada joc en veu alta i expliqueu com s’hi juga. Si no se us n’acuden més, el mestre o la mestra us pot ajudar. Apunteu tots els jocs en una llista. Després, feu una votació entre tota la classe per triar els tres jocs que més us agraden i jugueu-hi a l’hora del pati.
2 I si inventeu el vostre propi joc per a jugar-hi a l’hora del pati? Decidiu entre tots quines bases tindrà i escriviu-les amb ajuda del mestre o la mestra. L’única condició que heu de tenir en compte és que tothom hi ha de guanyar!
Prou de jocs perillosos! (cicle mitjà i superior)
1 Si alguns nens i nenes de la classe han vist El joc del calamar pot ser un bon moment per organitzar un debat sobre el que planteja la sèrie: els participants d’aquest joc tenen problemes econòmics greus. El guanyador rebrà un premi que resoldrà aquests problemes, però la resta morirà. Creieu que tot s’hi val, per guanyar molts diners?
2 Com convenceríeu els alumnes de cursos inferiors perquè no miressin la sèrie ni juguessin al joc del calamar al pati? Penseu quins arguments els donaríeu i com els ho explicaríeu: amb una presentació, amb cartells, amb titelles… I si ho plantegeu en forma de mems divertits? Els podríeu penjar a les parets de l’escola o a les xarxes socials del centre. Ben segur que se us acudeixen bones idees… i divertides!
- En aquest document de l’Ajuntament de Barcelona trobareu algunes propostes de jocs cooperatius.
- L’eina de disseny Canva us permet fer mems fàcilment. En aquest enllaç us expliquen com fer-los.