Com ha anat l’estiu?

17 set. 19 | La Notícia de la Setmana

Les vacances d’estiu són llargues, duren moltes setmanes durant les quals vivim experiències de tot tipus. I també aprenem i descobrim moltes coses.

Si ets tutora o tutor d’un grup…

Et proposem parlar d’aquestes notícies que hem pogut seguir durant l’estiu:

1. El 50è aniversari del primer allunatge
El 50è aniversari del primer allunatge es va celebrar el 20 de juliol passat.

Mireu aquests quatre minuts de vídeo, en què l’astronauta Mike Collins recorda aquella grandíssima gesta.

S’ha calculat que els astronautes de la missió Apollo 11 van recórrer 1.764.401 km.

  • Quants quilòmetres us heu desplaçat aquestes vacances? Feu-ne una estimació aproximada fent servir l’eina del regle de mesura de distàncies de l’aplicació GoogleEarth.

Sumeu els resultats de tots els companys de la classe i calculeu quants estius com aquest necessitaríeu per igualar el recorregut d’aquell viatge d’anada i tornada fins a la Lluna.

2  Primera missió de la NASA al Sol
Sabeu aquell acudit que diu…:

És un grup d’astronautes de la NASA i un d’ells diu:
“El meu equip enviarà un coet a Mercuri, per estudiar l’atmosfera del planeta.”

 Un altre es fa el valent i deixa anar, tot fatxenda:
“Nosaltres enviarem un radar a la Lluna per estudiar l’interior del satèl·lit.”

I un tercer se’ls mira i diu:
“Nosaltres enviarem un coet al Sol.”

En aquell moment tots els altres esclaten a riure i un d’ells diu:
“Però no veus que en el moment que el coet s’acosti al Sol es fondrà?”

Però ell se’ls mira i diu tot convençut:
“Home… no serem tan maldestres d’enviar-lo de dia!”

Doncs aquest acudit ha perdut gràcia, en vista de l’èxit de la missió Parker Solar Probe, de l’Agència Espacial Nord-Americana (NASA), que ha posicionat una sonda científica en una òrbita que s’aproxima a sis milions de quilòmetres del Sol. Aquesta distància pot semblar enorme, però la porta a tocar la corona solar, una regió de l’astre rei amb temperatures d’uns 1.400 °C i una radiació molt intensa. L’1 de setembre ha dut a terme la seva tercera aproximació, de les 26 programades entre novembre de 2018 i desembre de 2025.

  • Quina és la gràcia de l’acudit? Explica quina és la situació absurda que planteja.
  • Quin interès científic té aquesta missió? Investiga quins són els seus objectius.
  • Com resisteixen els aparells científics de la sonda les altes temperatures i la radiació de la corona solar?
Nota per al docent:

El principal objectiu de la Parker Solar Probe és estudiar quin és l’origen de l’anomenat vent solar, un corrent de partícules carregades alliberades des de la corona del Sol, que de vegades arriben a la Terra amb fluxos de gran intensitat i provoquen un mal funcionament dels nostres satèl·lits de telecomunicacions.

La nau resisteix les temperatures i la radiació elevades gràcies a un recobriment format amb diferents derivats del carboni, que mantenen els aparells científics del seu interior a 21 °C. A més, la seva òrbita, molt el·líptica, limita el temps d’exposició a les condicions més extremes, i allunya la nau més enllà de l’òrbita de Venus, planeta del qual aprofita la gravetat per a maniobrar i modificar la trajectòria.

L’Open Arms, el Sea Watch 3 i l’Ocean Viking.
Any rere any, el rescat de les persones que intenten creuar el mar des del nord d’Àfrica per arribar a algun país europeu es veu dificultat per motius bàsicament polítics. Aquest estiu, un any més, han mort centenars de persones al Mediterrani. Una tercera part dels cossos de les víctimes no es recupera mai… Aquest estiu, a més, hem viscut les dificultats que han tingut diversos vaixells d’ONGs que socorren alguns d’aquests nàufrags per desembarcar-los en ports europeus, sobretot italians.

  • Qui és Carola Rackete, i per què la van detenir durant tres dies, a finals de juny, a Itàlia?
  • Quants dies va tenir l’Open Arms les persones rescatades a bord abans de poder desembarcar-les en un port segur?
  • I l’Ocean Viking, amb 356 immigrants a bord?
4 El Japó es retira de la CBI (Comissió Balenera internacional)
Des del 1982, aquesta comissió havia aconseguit que cap país cacés balenes amb finalitats comercials. Però des del 30 de juny d’enguany, el Japó les torna a caçar per comercialitzar-ne la gran quantitat de productes que se n’obtenen. Ja no s’emparen en finalitats científiques com havien fet fins ara, i incrementaran notablement el nombre d’exemplars capturats.

  • Quins productes s’obtenen de la caça de balenes? Tenen substituts d’altres orígens?
Nota per al docent:

Els principals productes que s’obtenen de les balenes són l’oli de balena (d’ús industrial i alimentari), l’ambre gris i l’espermaceti dels catxalots (components de cosmètics), algunes glàndules i el fetge (productes farmacèutics, hormones, vitamina A) i la carn, que representa l’1,7% de la consumida al Japó.

5 Rosalia: la primera artista catalana i espanyola que guanya un MTV Music Award.
A Washington, el 27 d’agost passat, la famosa cantant Rosalia va rebre un dels premis MTV Music Award que rendeix homenatge als millors cantants de pop. Va rebre el premi al millor vídeo llatí pel tema “Con altura“.
Aquest premi no ha passat sense discussió: a les xarxes socials, alguns comentaris es queixaven del fet que se li hagués atorgat en la categoria de música llatina, i opinaven que el que fa la Rosalia no s’ha de qualificar dins d’aquest apartat, sinó com a música hispana.

  • Què volen dir els adjectius llatí i hispà? Trobeu les seves definicions.
  • Quina relació hi ha entre hispà i llatí? Tot el que és hispà és també llatí? I a l’inrevés?
  • Tenint en compte les respostes a les preguntes anteriors, creieu que el premi al vídeo de la Rosalia es va donar dins de la categoria correcta?